Prvotním impulsem k prozkoumání mumie byl fakt, že kostra byla na muže příliš drobná. Tušení se potvrdilo po podrobnějších analýzách, jež zjistily, že člověku chybí penis. Skenování a následné 3D zobrazení odhalilo další tajemství. Žena má v břiše plod, jehož stáří vědci odhadli na 26. až 28. týden.

„Zatím netušíme, proč nebyl plod při mumifikaci vyňat, když ostatní vnitřní orgány byly odstraněny," přiznává archeoložka a antropoložka Marzena Ožarková-Szilkeová z Varšavské univerzity. „Snad to souviselo s vírou v posmrtný život," uvažuje. Polská mumie je zatím jediná na světě, jež má ve své děloze nenarozeného jedince.

Mumie a plod bez kostí

Asi sedmiměsíční plod v mumii, jíž se přezdívá Tajemná dáma, je však zcela nevšední. Chybí mu totiž kosti. Dlouho se nevědělo, jak je to možné. Nejnovější výzkum přichází se zajímavým vysvětlením. Kosti zmizely úplně stejně jako se rozpustí skořápka nakládaných vajec.

„Hodnota pH krve u zemřelých výrazně klesá. Stává se kyselejší. Také narůstá koncentrace amoniaku a kyseliny mravenčí. Samotná mumifikace výrazně zamezuje přístup vzduchu a kyslíku, což znamená, že děloha se hermeticky uzavřela a plod se začal zavařovat. Kosti se tak začaly demineralizovat, až zmizely úplně," popisuje bioarcheoložka Marzena Ożarek-Szilkeová z Varšavské univerzity.

Tento proces lze přirovnat k experimentu s vajíčkem. Když ho vložíte do hrnce s kyselinou, skořápka se rozpustí a zůstane jen bílek a žloutek. Minerály zůstanou v kyselině. K podobnému úkazu dochází také v bažinách.

Jsou další?

Příčina smrti ženy, jež měla mezi 20 až 30 lety, zatím není jasná. Vědci však sází právě na těhotenství. Pokud nastaly nějaké komplikace, nastávající matky měly ve starém Egyptě téměř nulovou šanci na záchranu. Uzavřené porodní cesty však ukazují, že žena nezemřela při porodu.

Výsledky výzkumu naznačují, že Tajemná dáma nemusí být jediná svého druhu. Skenování sice identifikuje kosti a amulety, měkké tkáně ale důkladně neodhalí. V muzejních sbírkách se tak mohou nacházet další těhotné mumie.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.denik.cz, www.idnes.cz, www.sciencealert.com, www.reuters.com, www.blog.warsawmummyproject.com