Opuštěné hornické město La Noria v severním Chile patří mezi vyhlášená strašidelná místa. Poslední obyvatelé odsud odešli kvůli hospodářské krizi v roce 1958 a vystřídaly je nejrůznější děsivé přízraky. Alespoň jsou o tom přesvědčeni lidé z okolí. Mezi polorozbořené domy v poušti Atacama se odvážil málokdo, jednou z výjimek byl hledač pokladů Oscar Muňoz, který se tam vypravil 19. října 2003.

Šok u kostela

Při kopání u pozůstatků kostela objevil malý balíček zabalený ve světlé látce. Zvědavě se podíval dovnitř a užasl. V dlani mu ležela mumie malého tvora, který se jen vzdáleně podobal člověku. Hlavu měl daleko více protáhlou, patrné byly výrazné zuby a také měl jen deset párů žeber místo běžných dvanácti.

O podivném nálezu záhy napsaly místní noviny. Muňoz ale nepotřeboval slávu, chtěl peníze, a tak kostřičku dlouhou sotva 15 centimetrů prodal majiteli místního hostince za 30 tisíc pesos, což je zhruba 1300 korun.

Mumie Ata, jak se jí začalo říkat, pak rychle měnila majitele. Nakonec se ocitla ve sbírce barcelonského podnikatele a milovníka záhad jménem Ramón Navia Osorio-Villar, který se rozhodl její záhadě přijít na kloub a půjčil ji několika vědeckým týmům ke zkoumání.

Zmatky kolem DNA

Rentgen, počítačová tomografie, genetické testy. Tím vším ostatky prošly třeba na baskické univerzitě. Forenzní odborníci potvrdili, že jde skutečně o mumifikované tělo, které je velmi dobře zachovalé. Patrné jsou i hrudní orgány, zejména plíce a srdce. Proto vyloučili, že by šlo o podvrh v podobě uměle vyrobené loutky. Zatím se ale neshodli, zda je nález starý několik desítek, stovek nebo snad tisíc let.

Vzápětí se objevila teorie, že jde o znetvořený lidský plod, ale následná zkoumání tuto hypotézu vyvrátila. Ukázalo se, že kosti mumie je sice malé, ale velmi dobře vyvinuté, vědci dokonce v čelisti objevili zralý zub. Vše nasvědčuje tomu, že nejde o lidský zárodek, ale o jedince, který skutečně žil. Podle některých odhadů dokonce šest až osm let.

Pak ale dorazily výsledky genetických testů. Nadšení těch, kteří Atu považovali za mimozemšťana, vyprchalo. DNA totiž byla lidská. Nejasnostem však nebyl konec. Genetické testy zároveň ukázaly, že vzhled mumie není důsledkem žádné známé deformace nebo jiné lidské abnormality. Jinými slovy: jedinec byl zcela zdravý a vypadal přesně tak, jak měl. Jde tedy o důkaz křížení mezi lidmi a návštěvníky z vesmíru?