Čínská markýza byla za svého života bohatou manželkou Li Canga, který se těšil významnému postavení v království Changsha. Žila si na vysoké noze, pochutnávala si na vybraných pokrmech, jež si mohl málokdo dovolit a skříň měla naplněnou oděvy z cenných materiálů, jimiž bylo například hedvábí. K tomu se přidaly zásoby drahé kosmetiky, které nemohly chybět žádné urozené dámě.

I přes blahobyt - problémy

Ani její vysoká životní úroveň ji však neuchránila od vleklých zdravotních potíží. Trpěla na vnitřní parazity, cukrovku a arteriosklerózu, jež ve spojení s nadměrným množstvím jídla vyústila v morbidní obezitu. K tomu všemu se ještě přidalo neustálé sezení a nedostatek zdravého pohybu. Proto nakonec zemřela na zástavu srdce.

To všechno mohli vědci zjistit z těla, které našli v hrobce, jelikož bylo v neobyčejně dobrém stavu. (Zdroj:www.lifee.cz)

Nečekaný objev vzbudil senzaci

Objev hrobky v roce 1971 byl senzací: na hrobku dělníci narazili náhodou, když měli za úkol vykopat základy na protiletecký kryt. Jaké bylo jejich překvapení, když narazili na hrobku čínské šlechtičny! Hrobka měla zvláštní tvar obrácené pyramidy a byl v ní uložen i manžel vládkyně a pravděpodobně jejich syn. (Zdroj:enigmaplus.cz)

Lady von Dai vypadala k úžasu všech jakoby zemřela nedávno. Vědci prohlásili, že to je jedna z nejlépe dochovaných mumií, kterou se jim podařilo ve 20. století objevit.

„Konzervace“

Tělo markýzy chránily čtyři masivní lakované borovicové truhly a samo bylo zabaleno do dvaceti vrstev hedvábné látky. Hrobka pak byla prakticky vzduchotěsná a truhly tělo chránily od vlhkosti.

Ač se obličej Lady von Dai zdál poněkud zdeformovaný, tělo vypadalo netknuté a bylo na dotyk hebké. Pod kůží se pořád nacházely svaly, což znamenalo, že mohla i po více než 2000 letech po smrti ohýbat končetiny. Zachované byly i její orgány, řasy, vlasy či chloupky v nose. Vědci mohli dokonce odebrat i otisk prstu a živé buňky by bylo možné transplantovat člověku – i v cévách se nacházelo stále trochu krve. (Zdroj: www.muzivcesku.cz)

Historický dokument

Zázračná tekutina, která dokázala tělo šlechtičny udržet v tak dobrém stavu, je dodnes neznámá. Jediné, co se podařilo zjistit, že měla vysoký obsah hořčíku a kyselé pH. Tekutina tělo zakonzervovala natolik, že vědci dokázali provést pitvu a prozkoumat tak všechny možné detaily o markýzině smrti i životě. Podařilo se jim také zrekonstruovat její podobu během mladých let a v době její smrti.

Kromě samotných těl bylo v hrobce nalezeno obrovské množství artefaktů, jež šlechtična za svůj život vlastnila a používala. Nechyběla její kosmetika, hudební nástroje, obrazy či pokrmy, včetně receptů. Díky nim mohli historici zrekonstruovat i jídelníček Číňanů, kteří žili před více než 2000 lety. (Zdroj:paramag.eu )

Tělo Pinyin Xīn Zhuī si mohou návštěvníci na vlastní oči prohlédnout v muzeu ve městě Chu-nan.