Nikdo v muzeu netušil, odkud se záhadná mumie vzala. Někteří badatelé spekulovali, že šlo o ženu ze střední Evropy, která žila a zemřela v období středověku. Její tělo pak nejspíš skončilo v bažinách, které ho dokonale zakonzervovaly. Dokumentace o jeho vyzdvižení se mohla ztratit během druhé světové války, kdy také mumie přišla o část nohou.

Němečtí výzkumníci se na neznámou mrtvou zaměřili teprve nedávno. Prozkoumali ji pod CT skenerem, analyzovali vzorky jejích tkání i vlákna vlasů a hledali stopy po případných psychoaktivních látkách a parazitech. To, co zjistili, jim vyrazilo dech.

Neznámá z jiného kontinentu

Největším překvapením bylo, že dotyčná žena vůbec nepocházela z Evropy. Živila se rostlinami a rybami, které s největší pravděpodobností pocházely z pobřeží Peru. Stuha ve vlasech byla nejspíš vyrobena z vlny alpaky, jejímž zpracováním proslula Jižní Amerika. Jihoamerickému původu mumie odpovídal rovněž tvar lebky a stavba kostí.

Ženě bylo v době smrti něco mezi 20 a 25 lety a žila zhruba před 500 roky, což znamená, že nejspíš vyrostla v říši Inků. CT vyšetření odhalilo vážné poranění hlavy, způsobené "několika masivními údery tupým předmětem ve tvaru netopýra". Podobné předměty jsou z historie skutečně známy - Inkové je používali jako zbraně.

"Je to zatím spekulace, ale vše nasvědčuje tomu, že se tato mladá dáma stala obětí rituální vraždy," uvedli vědci v prohlášení pro odborný časopis PLoS One.

Další mumie z doby Inků vám představí následující video:

Zdroj: Youtube

Delší život jí nebyl souzen

Autoři studie se dále domnívají, že mladá žena mohla být vybrána jako oběť z důvodu své vleklé nemoci, která jí dlouhý život beztak nevěstila. Trpěla totiž tzv. Chagasovou chorobou, jež po letech latentního stadia způsobuje malformace na střevním traktu a selhávání srdce. Jde o tropické parazitární onemocnění známé právě ze střední a jižní Ameriky, na které dodnes umírá až 50 tisíc lidí ročně. Zkoumaná žena se podle vědců musela nakazit už v dětství, jelikož u ní nemoc dosáhla pokročilé fáze.

Jak se její mumie ocitla v Německu, zůstává záhadou. Jedna z verzí zmiňuje bavorskou šlechtičnu Terezu von Bayern, která v roce 1898 podnikla cestu do Peru a přivezla si odtud dvě mumie, o jejichž osudu není nic známo. Byla zkoumaná mrtvá jednou z nich? Vědci krčí rameny.

Zdroje: https://www.archaeology.org/, http://www.thehistoryblog.com/, https://journals.plos.org/