Objev zachovalých pozůstatků, nalezených v horách San Pedro v americkém státě Wyoming, vyvolal mnoho otázek. Mumie totiž vypadala velice zvláštně. Seděla na kolenou a dosahovala tak výšky necelých dvaceti centimetrů. Měla vypoulené oči, kompletní chrup, plochý nos a hnědou, vrásčitou kůži. Její hlavu pokrývala želatinová látka.

Původ človíčka byl záhadou. Podle legend, které si vypravují místní indiánské kmeny, mohlo jít o jednoho z členů bájné rasy malých lidí - Nimerigar. Ti v příbězích vystupují jako agresoři, jež na své nepřátele střílejí otrávené šípy. Věřilo se, že příliš nemocné členy vlastního klanu zabíjejí ranou do hlavy. Nikdo však tyto „skřítky" tváří tvář nikdy nespatřil.

Mumie Pedro

Ihned po objevu se spekulovalo, že pozůstatky patří zesnulému kojenci z místního zdravotnického zařízení nebo, že postavu vytvořili hledači pokladů pomocí formy na preparování zvířat.

Rozsáhlý výzkum však potvrdil, že je mumie pravá. Podle testu DNA šlo o původního Američana. Radiokarbonové datování ukázalo, že žil přibližně v letech 1700 n. l. Několik antropologů došlo k závěru, že jde o pozůstatky dítěte, které se narodilo s anencefalií. Tato porucha se projevuje absencí hlavní části mozku, lebky a pokožky hlavy. Až na několik málo výjimek takto postižené miminka nepřežijí déle než pár hodin.

Rentgenové snímky ale odhalily vyvinuté zuby a přítomnost syrového masa v žaludku. Tento objev doslova zamíchal kartami. Laboratoř Amerického přírodovědného muzea ve spolupráci s odborníky z antropologického oddělení univerzity Harvard uvedla, že mumie patří dospělému člověku, přibližně 65letému.

Ztracený Perdo

Poškozená páteř, zlomená klíční kost a rozbitá lebka naznačovaly, že Pedro byl násilně zavražděn. Zranění navíc odpovídala příběhům o Nimerigarech. Jeho mumie tak byla pravděpodobně prvním důkazem o jejich existenci.

Zdroj: Youtube

To však odborníci prokázat nemohou. Pedro byl v roce 1934 prodán za 25 dolarů pojišťovacímu poradci Homerovi Sherillovi, jež ho vystavoval jako atrakci. V polovině 40. let ho koupil Ivan Goodman z Casperu. Ten ho přenechal Dr. Leonardu Wadlerovi. Od té doby mumii nikdo neviděl.

Zdroj:

www.ancient-origins.net, www.en.wikipedia.org, www.onlymen.cz