Profesor Dong-Hun Šin z univerzity v Soulu soudí, že obličej ženy zůstal tak dlouho zachován díky kombinaci věčného mrazu a měděné nádoby, která jí zakrývala hlavu. "K přirozené mumifikaci pohřbených těl obvykle dochází za určitých podnebních podmínek, spojených s přítomností měděných předmětů v hrobce," vysvětlil profesor s tím, že podobné nálezy jsou v polární oblasti velmi vzácné.

"Na první pohled vidíme, že jde o ženu," neskrýval svůj údiv Alexandr Gusev z ruského Arktického výzkumného centra. "Její tvář je rozeznatelná i po 900 letech. Zachovaly se vlasy, zuby i řasy."

Jediná mezi muži

Obličej pohřbené má nazelenalou barvu, což je způsobeno již zmíněnou měděnou nádobou, která mohla sloužit jako jakási ochranná přilba při cestě do záhrobí. Z ostatních částí těla nezbylo téměř nic.

Objev je zvláštní mimo jiné z důvodu, že jde o jedinou osobu ženského pohlaví, která byla na místním pohřebišti uložena k věčnému spánku. Všechny okolní ostatky patří mužům. To podle odborníků naznačuje, že dotyčná žena zastávala ve své komunitě výsadní postavení. Mumie proto dostala přezdívku "polární princezna".

Zkoumání jejích ostatků přibližuje následující video:

Zdroj: Youtube

Záhadné stopy z Persie

O kultuře, která obývala oblast okolo Salechardu v dobách středověku, zatím archeologové mnoho netuší. Domnívají se, že šlo o rybáře a lovce, kteří byli nějakým způsobem napojeni na perskou civilizaci. Na pohřebišti se totiž našly bronzové mísy, jež pocházejí z 6000 km vzdálené Persie.

Ve výzkumu se tedy objevuje jedna hádanka za druhou. Jak se perské mísy dostaly k polárnímu kruhu? Kdo byla záhadná "princezna" a proč ji pohřbili mezi samé muže? "Je to jedinečné naleziště a při každém kroku si připadáme jako průkopníci," uvedla členka výzkumného týmu Natalia Fjodorova pro list Siberian Times. Práce zde prý bude ještě hodně.


Zdroje: siberiantimes.com, www.thesun.co.uk, www.dailysabah.com