Když první americký velvyslanec v Egyptě J. Morton Howell získal v roce 1925 zachovalý sarkofág, byl nadšený. Zanedlouho však zjistil, že je prázdný. Oslovit tedy francouzské archeology s otázkou, zda náhodou nemají přebytečnou mumii bez rakve. Tak se zatím neznámá žena, vyzvednutá z temnot hrobky v údolí Dér-el Bahrí, dostala do amerického Ohia.

Byla pojmenována jako Amunet, což znamená „skrytá". CT skeny následně odhalily, že má na těle řadu tetování. Tečky a čáry jsou nakreslené nad loketním kloubem, na levém rameni, na stehnech a pod pravým prsem. Nejvýraznější je eliptický útvar na podbřišku. O něm odborník R. S. Bianchi prohlásil, že měl „nepochybně smyslný podtón".

Amunet

Historici předpokládají, že Amunet byla příslušnicí královského harému Mentuhotepa II. Zvláštní tetování podle nich symbolizovalo plodnost a mělo pravděpodobně chránit před pohlavními chorobami. CT vyšetření ukázalo, že kněžka zemřela ve věku 35-45 let. Na co konkrétně, je však stále záhadou. Její klouby nevykazují poškození typické pro lidi, kteří se celý život zabývali manuální prací. Analýza kostí a zbytků orgánů ukázala, že netrpěla žádnou známou smrtelnou chorobou.

Pro více informací se vědci z The Ohio State University obrátili na expertku na textilní vědy, profesorku Kathryn Jakes. „I látky dokáží vypravovat příběh a mohou odhalit stejně jako kosti," říká. Stav rubáše, který měla Amunet na sobě, prozradil, že v době jejího pohřbu byl nový. „To naznačuje, že žena měla dobré společenské postavení a lidé si jí vážili."

Nakonec zbývalo zjistit, jak profesionální tanečnice a zpěvačka vypadala. Náročného úkolu se zhostila forenzní umělkyně Alexandra Keenan-Krilevich. „Amunetina lebka je neuvěřitelně symetrická. To naznačuje, že byla velmi krásná," říká. „Také její ústa jsou zajímavá. Měla mírně našpulené rty."

Mumie - rekonstrukce obličeje

Keenan-Krilevich na rekonstrukci obličeje pracovala několik týdnů. Z CT snímků si na 3D tiskárně vytiskla lebku i s chrupem. Následně začala pomocí jílu doplňovat tkáně. „Zaměřuji se na tři hlavní obličejové rysy. Okolí očí, šířku nosu a lícní kosti."

Zdroj: Youtube

Pod rukama forenzní umělkyně se nakonec zhmotnila žena s polodlouhým obličejem, jemuž dominuje široký nos. Amunet měla nízké čelo a výraznou čelist.

Zdroj:

www.mummipedia.fandom.com, www.ancient-origins.net, www.thelantern.com