Jedna z největších záhad

První mumie byla objevena v roce 1647 a brzy poté byly objeveny desítky podobných starobylých těl pohřbených pod městskou katedrálou.

Vědcům se podařilo vyzvednout až 42 mumií, po zemětřesení, které region postihlo v roce 1976, se počet mumií snížil na pouhých 15.

Venzonské mumie byly neobvyklé a záhadné tím, že se jejich těla nikdy nerozložila. Vědci začali starověké mrtvoly zkoumat, aby zjistili, co bránilo rozkladu mumií. Tyto podivné mumie byly nalezeny v italském městě Venzone, malé vesnici v provincii Udine.

Zvláštně se chovající těla

Venzonské mumie byly neobvyklé a záhadné především tím, že nikdy nedošlo k jejich rozkladu. Těla tak zůstala zachována jako před rozkladem. Jejich základní rysy zůstaly povětšinou stejné i desítky let po jejich smrti.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

V roce 1845 byly mumie z Venzone přemístěny z katedrální krypty do horní kaple a po zemětřesení v roce 1976 z nich zbylo pouhých 15 těl. Ta vědci začali zkoumat, aby zjistili, co bránilo rozkladu mumií.

Všechny mumie byly vzhledově stejné a při pitvě vykazovaly stejné zvláštnosti. Těla si zachovala podobu i rysy. Vlivem času tak sice byly pozměněné, stále se ale daly rozpoznat.

Mrtvoly byly mimořádně světlé, jejich hmotnost se pohybovala od 22 do 44 kilogramů.

Brzy se ukázalo, že tito lidé byli mumifikováni přirozenými procesy, ale příčina uchování mumií z Venzone i nadále zůstávala záhadou.

Ohledně uchovávání těl v hrobkách ve Venzone existuje mnoho hypotéz. Někteří to přisuzovali přítomnosti solí, oxidu hlinitého nebo vápna, ale žádné takové soli ani jiné chemikálie se v hrobkách nenašly.

Nové výzkumy následně prokázaly, že mumifikace není způsobena chemickým působením, ale biologickým procesem.

První mumie vyjmutá v roce 1647 je známá jako "Gobbo" neboli hrbáč, nazývaný tak kvůli zakřivení svého těla.

Podle dalších bádání se nakonec zjistilo, že za touto zvláštní technikou mumifikace může pravděpodobně houba, která roste v hrobkách katedrály ve Venzone. Jde o druh parazitické plísně zvané "Hipha Bombicina Pers", která rychle vysušuje tělo a způsobuje, že kůže připomíná konzistenci pergamenového papíru. Stále se však objevují názory, že pravou příčinou je parazit Hypha. Někteří vědci tvrdí, že příčinou může být vápenec přítomný v okolní zemi.

Pět z těchto nalezených těl je nyní k vidění v kryptě hřbitovní kaple svatého Michaela, která se nachází na hřbitově katedrály S. Andrea Apostolo.

Zdroje:

www.atlasobscura.com

www.ancientpages.com

en.wikipedia.org