Staří Egypťané věřili v posmrtný život. K jeho šťastnému a zdárnému dosažení pak měla pomáhat mumifikace. Egypťané totiž věřili, že posmrtný život může existovat pouze tehdy, pokud může duše neboli „ka“, po smrti získat nějakou novou formu. Touto formou mělo být stále rozpoznatelné tělo. Takže docházelo k jeho „konzervaci“ – či přesněji jeho napuštění speciální směsí a následnému vysušení a nabalzámování, které jej zachovalo v jeho tvaru. Egypťané se procesu mumifikace věnovali velmi dlouho a faraoni si většinou začali své hrobky stavět ještě za svého života.

Na ukázku mumifikace v češtině se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Jak mumifikace probíhala?

Proces mumifikace si mohli dovolit zejména bohatí lidé. Mumifikaci většinou prováděl kněz s maskou Anubise, boha mrtvých se šakalí hlavou. Velmi složitý proces až dodnes ovlivňuje balzamovací techniky. Jak ale skutečně správně mumifikovat lidské tělo?

Prameny se samozřejmě různí a postupů je hned několik. Podle History.com trval celý proces mumifikace 70 dní, během nichž tělo prošlo vědeckými procesy i obřady. Tělo bylo během nich konzervováno a připraveno tak na posmrtný život.

Mumifikace ve zkratce

Otvorem u nosu se prostrčil hák a vytáhla se část mozku.

Provedl se řez na levé straně těla poblíž břicha a tím se vyjmuly vnitřní orgány.

Vnitřní orgány se nechaly vysušit.

Plíce, střeva, žaludek a játra se umístily do kanopických sklenic.

Poté se srdce vložilo zpět do těla.

Vnitřek těla se vypláchl vínem a kořením.

Mrtvola se pokryla natronem (solí) na dobu 70 dnů.

Po 40 dnech se tělo vycpalo plátnem nebo pískem, aby získalo lidštější tvar.

Po 70 dnech se zabalilo od hlavy až k patě do obvazů a uložilo do sarkofágu (schránky podobné rakvi). Většinou byla přiložena i spousta pokladů.

Mumifikace podrobněji

Nejprve se tělo muselo připravit. Moderní vědci použili forenzní techniky k identifikaci složek pryskyřice, kterou staří Egypťané používali. Zjistili, že jejich recept obsahoval olej rostlinného původu – třeba sezamový, dále výtažek z rostlin nebo kořenů balzámového typu, rostlinnou gumu a pryskyřici z jehličnatých stromů, zřejmě borovic. Všechny tyto složky propůjčily balzámu antibakteriální účinky, které zabránily rozkladu těla. Hák na mozek pak připomínal háčkovací jehlu, a balzamovači jej vytahovali z těla mrtvoly nosem.

Zatímco orgány byly uloženy do kanopických nádob, srdce se ponechávalo v těle proto, že se věřilo, že je zdrojem myšlenek a celkového bytí člověka.

Sůl pomáhala zejména k vysušení těla a celkovému odstranění vlhkosti. Do těla mumifikátoři napěchovali balíčky natronu, pokryli jej i zvenku a nechali vyschnout na balzamovacím stole. To po 40 dnech zčernalo a scvrklo se a bylo připraveno na další fázi mumifikace. V té se tělo zase pomalu obnovilo – balzamovači jej namasírovali, aby kůže zůstala pružná. Navoněli jej a vycpali, aby bylo masitější a realističtější. Pak ho už jen finálně upravili, nanesli tvářenku a další barvy a rovněž falešné oči.

Nakonec byla mrtvola natřena teplou pryskyřicí a zabalena do pruhů látky. Kněží pečlivě balili každou část těla do několika vrstev a pod obvazy často umísťovali masku obličeje dotyčného. Každá mumie byla zabalena do 100 metrů plátěných proužků. Pak byl proveden náboženský obřad, jehož součástí bylo "otevření úst", při němž se speciálním nástrojem dotýkali částí mumie, aby ji otevřeli a osoba se tak mohla těšit z posmrtného života. Nakonec byla mumie uložena do rakve a vchod do pohřební komory zapečetěn.

Novodobé metody

Přestože je dnes mumifikace velmi vzácná, na některých místech se mrtvá těla stále uchovávají. Jedním z nepopulárních případů je právě již zmíněný pokus o mumifikaci těla V. I. Lenina či příprava mauzolea pro Gottwalda, jež však zůstalo prázdné. I Leninovi byly vyjmuty všechny vnitřní orgány a jeho tělo bylo nabalzamováno. Poté jej tým odborníků udržoval za typického osvětlení, teploty, balzamovací tekutiny a pomocí vstřikování tajné směsi chemikálií. Obdobná metoda byla použita i k balzamování těl dalších světových vůdců, například Ho Či Mina, Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, či bulharského vůdce Georgije Dimitrova a Josifa Stalina.

Zdroj: Youtube

I přesto, že se moderní metodiky balzamování změnily, princip je v zásadě stále stejný. Vždy jde o to odstranit z těla orgány, vysušit tělo a pak použít koktejl chemických látek, aby se tělu vrátila realističtější podoba.

Zdroje: cs.wikipedia.org/wiki/Mumie, ancient-egyptian-mythology.fandom.com, www.mylearning.org