Říká se jim "mustatily", což je arabský výraz pro obdélník. Vznikly ještě dříve, než Egypťané začali stavět pyramidy a záhadná civilizace vztyčila v Anglii Stonehenge. Struktury ve tvaru úzkých obdélníků byly vytvořeny z dvojité řady kamenů a jejich vnitřní prostor je vyplněn štěrkem. Stěny jsou vysoké jen asi půl metru, což významně ztěžuje odpověď na otázku, k čemu tyto stavby sloužily.

Jsou zkrátka příliš nízké na to, abyste pro ně našli nějaké praktické využití. Archeologové vyloučili, že mohlo jít o vodní nádrže nebo ohrady pro dobytek. Mustatily se navíc liší svou délkou, která se pohybuje mezi 20 a 600 metry. Záhadou je také jejich extrémně úzký půdorys.

Různorodost podivných staveb můžete sami posoudit ve videu:

Zdroj: Youtube

Dílo organizované komunity

Díky satelitním snímkům a fotografiím pořízeným z vrtulníku bylo jen v severozápadní části Saúdské Arábie objeveno tisíc takových struktur. Očividně jde o pozůstatek početné civilizace, která oblast obývala mezi 6. a 3. tisíciletím př. n. l. "Vzhledem k monumentální velikosti některých staveb se dá usoudit, že je stavěly velké komunity či skupiny lidí. To napovídá, že tato společnost musela být vysoce organizovaná a spojoval ji společný cíl nebo víra," vysvětlil australský archeolog Hugh Thomas, který v oblasti vedl výzkum.

U jedné z kratších stran obdélníku bývá navršena hromada kamení, ve které lze najít gazelí paroží a úlomky lebek koz, ovcí a krav. To vědcům vnuklo myšlenku, že se na těchto místech obětovala domestikovaná zvířata.

Rituály k přivolání deště?

Region podle Thomase nebyl před 7 tisíci lety tak vyschlý jako dnes, nejspíše byl plný pastvin, a mohl tak hostit kočovné sběrače a lovce, kteří si už tehdy podmanili divoká zvířata. "Domníváme se, že mustatily sloužily jako rituální místa, kde lidé v období sucha přinášeli obětiny neznámým božstvům, aby si vymodlili déšť," uvedl Hugh Thomas.

Jeho německý kolega Huw Groucutt doplnil, že kamenné struktury vtiskly krajině naprosto monumentální ráz. "Jsou důkazem, že tento kout světa rozhodně není jen pustou pouští, jak se lidé často domnívají, ale spíše jde o místo, kde kdysi dávno došlo k pozoruhodnému lidskému rozvoji," uzavřel odborník.

Zdroje: www.smithsonianmag.com, news.artnet.com, www.arabnews.com