Zemědelec tak učinil úchvatný objev, když při sklizni řepy objevil šperk starý několik tisíc let, vážící 600 gramů.

Zemědělec na Opavsku sklízel řepu

Nalezený poklad se stane součástí sbírek bruntálského muzea. Poprvé bude vystaven koncem příštího roku.

Ani nálezce však nepřijde zkrátka. Za svůj objev dostane odměnu, která byla stanovena na deset procent celkové částky diadému, kterou určí znalec. Aby se částka stanovila, je nejprve potřeba hodnotu šperku ocenit znaleckým posudkem. Jak informovala mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Šperk starý několik tisíc let, vážící 600 gramů, našel český zemědělec na Opavsku při sklizni řepy. Následně přišel diadém z doby bronzové předat do Slezského zemského muzea v Opavě.

„Nálezci patří poděkování, že šperk odevzdal,“ dodal náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo.

Našel zlatý diadém z doby bronzové

Podle zákona však nález patří Moravskoslezskému kraji, proto šperk skončil ve sbírkách Muzea v Bruntále, jehož zřizovatelem je kraj.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Diadém je s největší pravděpodobností vyroben z ryzího zlata. "Na první pohled jde o opravdu cenný nález. Je skvělé, že se nálezce zachoval čestně a šperk ihned předal muzeu. Zaslouží si poděkování a odměnu ve výši deseti procent částky stanovené znaleckým odhadem," dodal Curylo.

„Nález pokladu je jen prvním bodem v dlouhém procesu, který nás ještě čeká. Nyní musíme nechat šperk ošetřit a zadat ho ke zpracování znaleckého posudku,“ řekla ředitelka Muzea v Bruntále Ema Havelková.

Pokud se však předpoklady odborníků potvrdí, bude mít podle Havelkové šperk nevyčíslitelnou kulturní a historickou hodnotu.

Zlatý diadém byl ukryt těsně pod povrchem země několik tisíc let. K jeho nalezení došlo víceméně náhodou, když byl objeven při sklizni řepy na soukromém pozemku.

"Pro každého muzejníka je takový nález velkou událostí. Až bude vyhodnocen posudek, který určí jeho kulturně-historickou hodnotu, stane se předmět součástí sbírek našeho muzea," dodala Havelková.

Návštěvníci muzea si tak na prohlédnutí šperku budou muset ještě chvilku počkat.

Zdroje:

ct24.ceskatelevize.cz

www.thearchaeologist.org

realmsofgoldthenovel.blogspot.com