Ticíce let byly holé skvrny na zemi v travnaté poušti Namibii přezdívané "vílí kruhy" věděckou záhadou, kterou se nedařilo rozluštit. Spekulovalo se, zda tyto kruhy netvoří termiti nebo hlodavci.

Tisíciletá záhada vyřešena

Nyní, jak se zdá, vědci z Pretorijské univerzity konečně našli rozuzlení. Jejich teorie je přesvědčivá a dává smysl. Rostliny mléčného keře podle nich uvolňují toxickou šťávu, která brzdí růst jiných rostlin.

Pohádkové kruhy na pastvinách v Africe jsou tak s velkou pravděpodobností tvořeny rostlinou, která po svém odumření uvolňuje do půdy toxickou šťávu. Tato jedovatá míza, kterou místní křováci používají k namáčení hrotů svých loveckých šípů, pochází z rostlin druhu Euphorbia.

Podle vědců je pryšec (Euphorbia) zodpovědný za holé kruhové skvrny v půdě, které jsou roztroušeny po celé travnaté poušti v Namibii a které vědeckou komunitu mátly celá desetiletí.

Mezi jižní Angolou a severní částí jižní Afriky se nacházejí stovky tisíc pohádkových kruhů o průměru od 2 do 15 metrů.

Vysvětlení, které zklamalo

Odborníci nyní odhalili, že tyto kruhy vytváří dva druhy pryšců rodu Euphorbia. E. damarana a E. gummifera. Ty při svém odumírání uvolňují vodu odpuzující šťávu, která brzdí růst ostatních travnatých rostlin a tím vznikají jakési pusté kruhy bez rysů. Poměrně vysoké teploty místního klimatu pak dodávají vzniklým obrazcům jakousi přesvědčivou patinu.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Průlomovou studii o pohádkových kruzích provedli vědci z univerzity v Pretorii v Jihoafrické republice ve spolupráci s vědci z univerzity ITMO v Petrohradě v Rusku.

"Existuje několik teorií o příčině vzniku vílích kruhů, jejichž mechanismus je velmi různorodý, protože jde o jev, který je velmi obtížné prokázat," uvedla profesorka Marion Meyerová z katedry rostlinných a půdních věd Pretorijské univerzity.

Euforbie jsou sukulenty - to znamená, že mají tlusté, masité listy, obvykle kvůli zadržování vody ve vyprahlém podnebí nebo půdních podmínkách - a mohou u lidí způsobit trvalou slepotu, pokud se jejich šťáva dostane do očí.

V roce 2017 bylo oznámeno, že vílí kruhy jsou částečně způsobeny "inženýry podzemních ekosystémů", jako jsou termiti, mravenci nebo hlodavci.

Dalším možným vysvětlením byla "teorie samoorganizace". Ta celý proces vysvětlovala jako konkurenční boj o vodu, během kterého zaujímají rostliny takovou polohu, která následně umožní kořenům nejlepší přístup ke zdroji srážek.

Navzdory množství výzkumů zkoumajících činnost termitů, chemii půdy, hydrauliku půdy a další přirozené vlastnosti vílích kruhů stále existuje řada různých teorií, které se snaží vysvětlit jejich vznik i případnou schopnost dlouhodobého přežití.

Zdroje:

alienradar.net

www.theatlantic.com

www.news18.com