Celé to začalo úplně obyčejným ránem. Když ale tehdy desetiletá dívenka Natascha Kampusch byla na cestě do školy, pětatřicetiletý elektrotechnik Wolfgang Priklopil ji donutil nastoupit do své dodávky a následně ji uvěznil v připravené skrýši ve svém domě. Dívenka doufala, že ji muž zanedlouho pustí, její rodiče zase doufali, že je jejich dcerka naživu.

Ve šťastný konec ale s každým uplynulým rokem věřilo stále méně lidí. V srpnu roku 2006 přišel nečekaný zvrat. Natascha Kampusch se našla. Po dlouhých osmi letech využila nepozornosti svého únosce a z jeho spárů unikla.

Vězněm vyšinutého psychopata

Místnost, ve které Priklopil Nataschu držel, měla rozlohu zhruba šest metrů čtverečních. Nacházela se v ní postel, stolek, toaleta, umyvadlo, a dokonce i malá televize. Skrýš se nacházela pod garáží Priklopilova domu. Zpočátku dívka místnost vůbec nesměla opouštět. Po získání Wolfgangovy důvěry pak mohla čas od času i mimo dům, vždy ale v jeho doprovodu.

Právě z toho důvodu se mezi veřejností našla spousta lidí, kteří Natasche tak úplně nevěřili nedobrovolnost, se kterou dle svých slov s únoscem žila. Často se jí ptali, proč, když měla možnost, nepožádala nikoho o pomoc. Možná měla strach, podle psychologů však mohlo jít o takzvaný stockholmský syndrom, což je stav, kdy po dlouhé době v zajetí vznikne mezi obětí a únoscem silné emocionální pouto.

Na svobodě jako v kleci

Právě kvůli mnoha nejasnostem v případu se Natascha musela po svém útěku od únosce potýkat s mnoha nepříjemnými otázkami. Sám Wolfgang v den, kdy o Nataschu přišel, spáchal sebevraždu pod koly vlaku. V té době osmnáctiletá dívka si myslela, že si konečně užije svobodu. Vše ale bylo docela jinak.

„Myslela jsem si, že vše bude v pořádku. Že všichni budou milí, úplným opakem mého únosce. Ale tak to nebylo. Nevěřili mi, vymýšleli spoustu teorií,“ řekla před lety Natascha v pořadu BBC. „Nebyla to svoboda, spíše to působilo jako klec. Bylo skvělé být zase mezi lidmi, ale spousta z nich byla proti mně. Nevěřili mi, bylo velmi těžké se s tím vyrovnat,“ dodala ještě.

Natascha Kampusch vydala o svém utrpení knihu s názvem 3096, jejíž pojmenování odkazuje na počet dní držených v zajetí. Nyní se Natasche daří dobře a dle svých vlastních slov si konečně připadá sama sebou. V roce 2017 si splnila sen, když na trh uvedla kolekci šperků.