Naumachie vzrušovaly diváky v celém starověkém Římě. Byly obrovským dramatem i krvavou podívanou.

Naumachie: Nejkrvavější a nejzábavnější show Říma

Námořní bitvy na umělém jezeře vybudovaném v Campus Martius a naplněném vodou z nedaleké řeky Tibery.

Tak přesně takovou show jako první uspořádal sám Julius Caesar někdy kolem roku 46 před naším letopočtem.

Tehdy nechal na břehu Tibery vykopat obrovskou nádrž. Ta měla sloužit jako místo konání velkolepé show na oslavu jeho vojenských vítězství. Poté dal skupině svých zajatců jasný rozkaz: Napodobit bitvu na moři. Doslova a do písmene!

Naumachie se zařadila mezi stávající římské podívané a zábavy. Lidé lačnili po tom, aby i oni mohli být jejími diváky. Naumachie tak vedle gladiátorských zápasů a lovu exotických zvířat byla tou nejlepší podívanou.

Tyto akce skutečně přitahovaly tisíce diváků ze všech společenských vrstev. Sloužily nejen k pobavení publika, ale také jako demonstrace moci a převahy, kterou Řím disponoval v oblasti techniky a síly své civilizace.

Gladiátorské zápasy byly slabý odvar

V jedné takové rekonstrukci námořní bitvy se v naumachii střetly dvě flotily birem, trirem a kvadrirem se 4 000 galérami a 2 000 členy posádky na palubě. Tehdy se jí údajně zúčastnili lidé z celé Itálie.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Okolí bylo vyzdobeno stánky a o sexuální pracovnice zde nebyla nouze. Na své si přišli také zloději a pouliční prodavači. Obchod tak zkvétal každému, kdo si jen usmyslel.

Každý toužil byl součástí této velkolepé show. Někteří již noc předtím čekali, aby si zajistili to nejlepší místo. V ulicích byla tak velká tlačenice, že při ní dokonce umírali lidé.

Zrodila se tak zábava, oproti které byly gladiátorské zápasy jen slabým odvarem.

Caesarovy naumachie byly krvavou událostí starověkého Říma. Nebyly totiž pouhým soubojem, nýbrž pečlivě zinscenovaným ztvárněním historické bitvy.

Zdroje:

visit-colosseum-rome.com

penelope.uchicago.edu

en.wikipedia.org