Na území o rozloze 520 kilometrů čtverečních bylo dosud objeveno přes 300 obrazců, které je možné rozpoznat jen z větší dálky či výšky. Indiánská civilizace Nazca je vytvořila odstraněním svrchní vrstvy zeminy a kamení, čímž dosáhla kontrastní světlé barvy linií. Bohužel nám po sobě nezanechala žádné písemné památky, takže netušíme, k čemu tyto geoglyfy sloužily.

Jako dětská malůvka

Vědci mají tendenci přisuzovat veškeré záhadné památky náboženským rituálům, záhadologové zase všechno svádějí na mimozemšťany. Objevila se i teorie, že indiáni Nazca mohli používat jednoduché horkovzdušné balóny, z nichž se vytvořenými díly kochali. Střízlivější badatelé míní, že jde o pozůstatky komplexního zavlažovacího systému, ačkoli neexistuje důvod, proč by kanály měly mít tvar zvířat či postav.

Musíme si zkrátka přiznat, že účel obřích obrazců neznáme. A aby těch záhad nebylo málo, mezi nejnovějšími objevy se vyskytla i prastará kočka.

Archeologové si jí všimli náhodou, když upravovali stezku na protějším kopci. "Geoglyf byl těžko viditelný a téměř se ztrácel, protože je umístěn na příkrém svahu, který rychle podléhá přirozené erozi," uvedlo peruánské ministerstvo kultury v oficiálním prohlášení.

Obrazec kočky připomíná dětskou kresbičku, na délku měří 37 metrů a tvoří ho linie o šířce 30 až 40 centimetrů. Motiv a styl obrazce svědčí o tom, že je dílem kultury Paracas, která oblast obývala již před příchodem indiánů Nazca. Podle vědců geoglyf mohl vzniknout mezi lety 200 a 100 př. n. l.

Kult kočky

Po kultuře Paracas zbyly nejen hroby, ale také kvalitní keramika a pestrobarevné tkaniny, na nichž se často objevuje právě motiv kočky. Stejně jako staří Egypťané, tak i příslušníci kultury Paracas v kočkách viděli posvátná zvířata udržující rovnováhu mezi životem a smrtí. Tím, že zabíjely hlodavce v polích, chránily úrodu, a tedy i životy svých majitelů.

V posledních letech byla díky dronům na peruánské planině objevena spousta menších geoglyfů, které pocházejí podobně jako zmíněná kočka ze staršího období. Zdá se tedy, že kultura Nazca tuto techniku nevynalezla, ale jen pokračovala v tradici započaté kulturou Paracas, která byla na svou dobu neobyčejně vyspělá. Analýza kostí z odkrytých hrobů ukázala, že její příslušníci byli schopni zhojit vážná zranění a uměle prodloužit lebku. A také měli rádi kočky... Respektive jimi byli doslova fascinováni.

Zdroje: www.livescience.com, www.smithsonianmag.com, www.slam.org