V Argentině, v Kanadě, ale také na Slovensku. Všude tam byl slyšet záhadný hluk připomínající trubky, start letadla nebo skřípění rezavých pantů. Jeho zdroj však nebyl nikdy vidět. Jako by vycházel zároveň z nebe i z nitra Země. Doslova posluchače obklopoval a pronikal až do morku kostí.

Proto ho řada křesťanů považuje za bájné andělské troubení, o němž se zmiňuje Bible. Po něm má nastat apokalypsa. Záhadný zvuk se však po celém světě ozval již vícekrát. Mnoho konspiračních teorií tak tvrdí, že je výsledkem mimozemských aktivit nebo, že pochází od probouzejících se obřích zvířat sídlících pod zemí. Další hypotézy hovoří o tom, že je jejich zdrojem nízkofrekvenční vysílač používaný CIA k přeprogramování chování lidí nebo výzkum chování ionosféry a procesů, který běžel pod názvem HAARP. Tento projekt byl ale ukončen v roce 2014.

Nebeské trubky

Příčin hluku může být podle vědců více. Může jít o pohybující se zemské desky nebo magma, stíhačky překonávající rychlost zvuku, přílivové vlny, meteorologické změny či posouvání písečných dun. Se zajímavou teorií přišel ruský geofyzik Elsin Chalilov, podle něhož za záhadné troubení může Slunce, konkrétně jeho aktivita. „Analyzovali jsme nebeské troubení z celého světa a zjistili jsme, že se jedná a akustické emise v rozsahu od 20 do 100 Hz, jež jsou odstiňované ultra nízkými infraso­nickými vl­nami od 0,1 do 15 Hz. Lidé slyší jen jejich zlomek," udává Chalilov.

Jeho tvrzení podpořila Evropská vesmírná agentura, jež sesbírala 20 let dat zaměřující se na dynamický pohyb sluneční atmosféry. Zjistili, že Slunce není tiché, ale duní podobně jako andělské polnice. „Údaje sluneční a heliosférické observatoře (SOHO) nám ukázaly, že vlny pohybující se kolem Slunce vibrují a my je můžeme přeměnit ve zvuk," řekl Alex Young, zástupce ředitele pro vědu v Heliophysics Science Division v Goddardově centru pro vesmírné lety NASA.

Zdroj: Youtube

S vědci však nesouhlasí matematik Dr. Glen MacPherson. Ten analyzoval záznamy z kanadského městečka Kamloops, kde se nebeské troubení ozvalo 6. února roku 2020. MacPherson tvrdí, že nešlo o nic jiného než brzdy kamionů. Podle něj podobný hluk vyvíjí také vlak projíždějící zatáčkou nebo radlice sněžného pluhu. „Zejména v zimě se mohou zvuky šířit kilometry daleko a pokud jste v údolí, znějí mnohem hlasitěji," říká.

„The Hum"

Dr. Glen MacPherson se také odkazuje na fenomén, který se nazývá „The Hum". Založil celosvětovou databázi, díky níž sleduje, kde se vyskytuje konstantní, nízkofrekvenční hučení, které má slyšet pouze 2 % obyvatel Země. Objevuje se obvykle v interiéru a častěji v noci než ve dne.

Zdroj: Youtube

Někteří lidé ho vnímají nepřetržitě, další jen občas. Často je tak nesnesitelný, že byly zaznamenány i případy sebevražd. Postižení jedinci trpí bolestí hlavy, krvácejí z nosu a mají poruchy spánku. Nepomáhají ani špunty do uší. Příznaky napovídají, že by mohlo jít o nemoc tinnitus projevující se zvoněním v uších. „Posluchači" však vypovídají, že zvuky slyší jen v určité geografické oblasti.

Zdroj:

www.alienradar.net, www.denik.cz, www.space.com, www.infotel.ca, www.muzivcesku.cz, www.dailymail.co.uk