Na Novém Zélandu, v Americe nebo třeba na Slovensku. Všude tam byl v posledních letech slyšet podivný zvuk. Někdy jde o monotónní nepříjemné bzučení, jindy jednorázové dunivé zvuky připomínající vzdálené hřmění nebo odstřel v lomu. Pro všechny zvuky je společné, že nejde určit nejen jejich původ, ale ani směr, ze kterého se šíří. Jako by přicházely ze všech stran, případně z nebe. Mnozí lidé považují tyto nevysvětlitelné jevy za zvuky blížícího se konce světa.

Poplach v Bratislavě

V bibli se skutečně objevuje pasáž, podle níž nejprve zazní zvuk boží polnice a sám bůh pak sestoupí na zem. Jde o velmi silný a známý motiv, však také existuje nespočet soch andělů s trumpetami v rukou. I proto se tajemnému fenoménu někdy přezdívá andělské trumpety.

Vysvětlení ale může být víc. Někteří vědci zvuky přisuzují pohybujícím se zemským deskám, další činnosti magmatu v hloubi země. Tyto procesy ale probíhají prakticky odnepaměti a není jasné, proč by jejich zvukové projevy měly být v poslední době hlasitější.

Příčinu několika tajemných zvuků se přesto podařilo odhalit. V americkém státě Indiana vycházel nepříjemný zvuk z porouchané chladicí věže továrny, v novozélandském přístavu Wellington za podivný zvuk mohl dieselový generátor kotvící lodě. Další desítky případů se ale rozluštit nepodařilo.

V září 2013 se podivný zvuk objevil také v Bratislavě. Byl tak silný, že v noci vzbudil řadu lidí, kteří volali na policii a oznamovali rušení nočního klidu. Zdroj strašidelných zvuků ale muži zákona neodhalili. Později se objevila teorie, že lomoz vydávalo potrubí při zahájení topné sezony, ale spousta lidí tomu stále nevěří. I proto, že se zvuky ozývaly třeba v lese, kde žádné potrubí nevede.

Tajná superzbraň

Mnozí dávají podivné zvuky do souvislosti s mimozemšťany, další se drží při zemi a podezírají armádu. Může jít o zvuk, který způsobují stíhačky při překonání rychlosti zvuku. Sonickým třeskem však nelze vysvětlit zvuky, které se ozývají několik hodin nebo i dní. Jiní tvrdí, že jde o projev mnohem pokročilejších supertajných zbraní. V minulých letech se mluvilo třeba o zařízení zvaném HAARP. Les 180 obřích antén ukrytý v divočině Aljašky od roku 1999 oficiálně sloužil k vysokofrekvenčnímu výzkumu vysokých vrstev atmosféry, ale prý dokázal i spoustu jiných věcí od navádění raket po ovládání lidské mysli. Zařízení sice bylo nedávno demontováno, ale dohady neutichly. Pozornost se přesunula k jinému americkému projektu s označením LIPE. Jde o laserem indukovaný plazma efekt, tedy zbraň nové generace, která má nepřítele zneškodnit, ovšem beze ztrát na majetku.

Teorií je spousta, ale důkazy chybějí. Nebeské trumpety zůstávají pozoruhodným novodobým fenoménem, který nemá jednoznačné vysvětlení.