Nedostatek hořčíku

Nedostatečná hladinu hořčíku totiž může vést až k předčasné smrti. Z tohoto důvodu je nutné, abyste v případě jakýchkoliv komplikací okamžitě vyhledali lékařskou pomoc. 

Hořčík je prvek, který je pro optimální fungování našeho těla zcela klíčový. Jeho nedostatečná hladina může mít za následek vznik arytmií, hypertenze, nebo dokonce infarkt myokardu.

Proč je pro nás hořčík tak důležitý? Pro začátek je nutné říci, že hořčík spolu s draslíkem jsou prvky, které jsou v buňkách našeho těla nejvíce zastoupené. Jsou tedy klíčovými prvky enzymatických a metabolických procesů. 

To z hořčíku činí prvek, který je pro naše tělo zcela nepostradatelný. Kde všude tento prvek najdeme? Asi polovina celkového množství se nachází v kostech. Další polovinu pak najdeme v krvi, tukové tkáni a svalech. 

Minerály si tělo není schopné vytvořit svépomocí, proto je nutné je přijímat ve stravě. Pokud se hladina hořčíku sníží, projeví se to nejprve v podobě svalových křečí. Ty postihují zejména spodní polovinu těla. 

Hlavní příznaky

Dalším příznakem, který nás na nedostatek hořčíku může upozornit, je nespavost. Tu může doprovázet únava a zhoršení kognitivních funkcí. 

Pozitiva horčíku:

Zdroj: Youtube

To jsou však jen malá zrnka následků. která jsou s nedostatkem tohoto minerálu spojená. Nedostatek hořčíku může přivodit nemalé komplikace. 

Pokud dlouhodobě trpíme na nedostatek hořčíku a svůj stav nijak neřešíme, můžeme se potýkat s vysokým krevním tlakem, srdeční arytmií, a dokonce nás může zastihnout také infarkt myokardu. 

V takovém případě už není radno si zahrávat. Odborníci se shodují, že optimální hladina hořčíku působí na naše tělo protizánětlivě. Pokud však tento minerál postrádáme, zaděláváme si na vážný problém, který může končit až předčasnou smrtí. 

Optimálním množstvím hořčíku, které bychom každý den měli přijmout, je přibližně 375 mg. Dobrou zprávou je, že hořčík můžeme přijímat ze stravy. Vhodnými potravinami, které nám tento minerál do těla dodají, jsou obiloviny, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, luštěniny, vejce a kvalitní maso. 

Obecně platí, že je lepší přijímat tento minerál v menších dávkách a pravidelně, než nárazově v dávkách vyšších. Zároveň je vhodné jej užívat spolu s jídlem. Jeho vstřebatelnost se zvýší, pokud k němu doplníte vitamin D a B6.

Zdroje: www.healthdirect.gov.au, ods.od.nih.gov, www.healthline.com