Ramesse II. Veliký vládl Egyptu v letech 1279–1213 př. n. l. a s Nefertari se oženil už ve svých 15 letech, když byl ještě korunním princem. Dívce tehdy bylo pouhých 13 let a budoucímu faraonovi učarovala nejen svou krásou, ale nejspíš i intelektem. Archeologům se nepodařilo dohledat, z jakého rodu pocházela a zda se vzdělávala už jako dítě. Jisté však je, že v dospělosti četla a psala hieroglyfy, což byla tehdy schopnost, kterou v Egyptě oplývalo velmi málo žen.

Úspěsná v lásce i politice

Její postavení první manželky se nikdy neotřáslo. Ramesse II. ji od jiných žen svého života jasně odlišil a udělil jí nespočet čestných titulů. Nefertari byla Veliká králova manželka, Sladkost lásky, Dáma Milosti, Manželka silného býka, Paní Horního a Dolního Egypta, Dáma všech zemí a v neposlední řadě také Ta, pro kterou svítí slunce.

Povinnostem královské manželky dostála na výbornou, neboť faraonovi porodila čtyři syny a čtyři dcery. K tomu se stíhala účastnit náboženských rituálů i diplomatických jednání. Ramesse II. se proslavil ojedinělou mírovou smlouvou se sousední chetitskou říší, na jejímž ujednání se Nefertari aktivně podílela. Jde o nejstarší dochovaný pakt o neútočení a vzájemné spolupráci uzavřený mezi dvěma zeměmi, který se navíc po dobu Ramesseovy vlády opravdu dodržoval.

Aby Nefertari manžela v mírových jednáních podpořila, sblížila se s chetitskou první dámou a posílala jí zdvořilé dopisy i drahé dary. Ramesse později stvrdil přátelské vztahy s Chetity tím, že se oženil s jednou z chetitských princezen. Nefertari nebyla zvyklá žárlit, žen měl její manžel mnoho. Její postavení beztak zůstalo neochvějné až do její smrti.

Dochovaly se jen sandály

Když v roce 1255 př. n. l. zemřela, faraon nezakrýval hluboký zármutek. V Údolí královen jí nechal vystavět nejokázalejší hrobku, kterou nikdy předtím ani později žádná jiná nepřekonala. Hrobka se bohužel již ve starověku stala terčem zlodějů, kteří dnešním archeologům zanechali jen pár úlomků zlata a královniny sandály. Poškozena byla i mumie, z níž se dochovala jen kolena.

Z jejich analýzy vědci zjistili, že Nefertari byla na svou dobu neobvykle vysoká, měřila zhruba 165 cm, což v její době odpovídalo průměrné výšce mužů, ale nikoli žen. Na sklonku života trpěla artritidou a kornatěním tepen, které mohlo být příčinou jejího předčasného skonu okolo 45. roku života.

Sám Ramesse II. zemřel až kolem devadesátky a přežil všechny syny, které zplodil s Nefertari. Jeho následníkem se tak stal princ Merenptah, syn královniny nástupkyně Isetnofret I.


Zdroje: journals.plos.org, www.history.com, en.wikipedia.org