V žebříčku se toho však moc neměnilo. Na prvních místech byla opět Eliška a Jakub, kteří výběru jmen vládnou již pátým rokem v kuse. Na dalších příčkách byly u holčiček jména Anna a Adéla, u chlapečků Jan a Tomáš.

Lednovým dětem dali letos rodiče 582 různých chlapeckých a 678 dívčích jmen. Z celkového počtu je malé procento cizokrajných, některá se ve statistice objevila poprvé. ,,Z dívčích bych uvedl Hátu, Lorelaj, Sisi nebo Madonnu Miu. U chlapců zaujme Heliodor, Atrey, Lionel a Loki," prozradil Tomáš Chrámecký.
Trend výběru populárních filmových či seriálových se potvrdil i loni, kdy se ve statistice objevil například Gaston, Caitlín či Lily Hope.

Úřad také zaznamenává i počet rodičů, kteří dětem předali své křestní jméno. U otců je to 16 %, u matek, které si na zdědění křestního jména příliš nepotrpí, pouhá 4 %. Nejčastěji zděděná jména po otci byla Jan, Tomáš i Petr, ty se mimo jiné objevují i na předních příčkách žebříčku. Po matce se dědila převážně Lucie, Jana a Kateřina, která se oproti chlapeckým jménům řadí v žebříčku na nižších pozicích. Janu byste letos překvapivě našli až na 66. místě.

ČSÚ se nejpopulárnějším jménům věnuje už od roku 1999, kdy vydal svůj první žebříček. Sleduje vždy nejčastější jména pro měsíc leden. Pro srovnání s rokem 1999:

  • V lednu před 20 lety byla nejpopulárnější jména Jan a Tereza
  • Nejvíc maminek se jmenovalo Jana a Lenka
  • Nejvíc tatínků se jmenovalo Petr, Pavel a Jiří