Kamamura katana, 13. století, 8 870 000 Kč

Katana je tradičním mečem japonských samurajů. Je mírně prohnutá s jedním ostřím a oproti jiným mečům je známá vysokou ostrostí a vyrobena s použitím nejkvalitnějších materiálů. Ostří je dlouhé 60 až 80 cm, váží mezi 1,1 až 1,5 kg a jílec je z lakovaného dřeva.

Originály katan vlastněné císařem, králem či členy jejich rodin jsou velmi vzácné. Japonsko si jich váží natolik, že u 127 z nich dokonce zakázalo jejích vývoz a prodej.
Tato katana byla užívána vojákem pěchoty v období Kamamura.

Meč admirála lorda Nelsona z bity o Trafalgar, 11 480 000 Kč

Nelsonův meč, jehož jílec připomíná slonovinovou kost s čepelí o délce jednoho metru, byl objeven společně s mnoha dokumenty, šperky a zbraněmi v truhle jeho blízkého přítele Alexandra Davisona. Nelson mu je odkázal, a tak v jeho rodině zůstaly dalších 200 let. Nyní je k vidění v Nelsonově muzeu, a tak nám může znova připomenout události spojené s námořní bitvou, kde admirál nečekaně upustil od dosavadních taktik a ohromil nepřítele novým způsobem boje.

Indický meč Šáha Janana, císaře Mughalské říše, 15 216 000 Kč

Meč byl ukován v 17. století a pochází z doby vlády Šáha Jahana. Je bohatě zdobený zlatem, mírně zaoblený a dekorovaný květy lotosů a máků.

Lovecký nůž císaře Qinalonga, 26 289 000 Kč

Lovecký nůž ve zlatě s jílcem z rohů vzácných antilop je navíc vybaven dvěma tajnými dutinkami, jejichž funkci byste marně hádali. Naštěstí historikové a znalci místních kultur nám dokázali na tuto záhadu odpovědět. Šlo o párátko a jídelní “čínské” hůlky. Pokud jste se tedy domnívali, že všelijaké věcičky na noži jsou výsadou Švýcarů, tak pozor, i v Číně věděli jak na to. Císař nešetřil ani na pochvě pro svůj zlatý nůž. Pro jeho výrobu bylo využito nosorožčího rohu, tyrkysů, azuritů a korálu. A její povrch je dekorován scenérií se šesti draky vznášejícími se mezi mraky a vlnami.

Meč generála Granta, 33 900 000 Kč

Ulysses S. Grant byl osmnáctým prezidentem Spojených států, historiky je také nazýván největším generálem své doby. V roce 1864 byl povýšen na dnešní obdobu „armádního generála“, tedy generála nejvyšší možné vojenské hodnosti. K této příležitosti mu byla vyrobena jedinečná zbraň, která se měla stát jeho znakem.

Meč je ozdoben šestadvaceti třpytícími se brilianty, jeho monogram je proveden v modrofialové barvě, zdobený ametysty a křišťály. Je celý ze stříbra a zlata, dekorovaný bohyní Vítězství, americkým orlem a bitevními scénami.

„Drahokam Orientu“ od Bustra Warenskiho, 44 540 000 Kč

Buster Warenski je americkým špičkovým výrobcem nožů na míru. Stal se slavným poté, co vytvořil dokonalou repliku dýky krále Tutanchamona.

Drahokam Orientu má ostří podobné tomu z damascenské oceli, jílec je vyroben z nefritu, a i když není z ryzího zlata, na jeho výrobu bylo použito téměř kilo tohoto vzácného kovu. Je zdoben sto padesáti třemi smaragdy o váze 10 karátů a devíti brilianty o poloviční váze.
Warenski na tomto kousku strávil přes deset let a jako jediný z deseti zbraní, je tento známý svým talentovaným výrobcem, nikoli majetným vládcem nebo válečným vůdcem.

Osobní dýka Šáh Jahana císaře Mughalské říše, 70 mil Kč

Doba vlády jeho císařské milosti Šáh Jahana, původním jménem Shahab-ud-din Muhammad Khurram, je považována za vrchol zlatého věku Indie. Byl to právě on, kdo pro svoji milovanou ženu Mumtaz Mahal nechal vystavět Taj Mahal.

Jeho osobní dýka byla součástí sbírky zesnulého belgického sběratele jménem Jacques Desenfans. V epigrafu na dýce nalezneme vládcovo jméno i titul, místo i datum výroby. Z těchto údajů vyplývá, že dýka byla vyrobena v roce 1630 k vládcovým devětatřicátým narozeninám.

Dýka s jílcem zakončeným ve tvaru ucha, Nasridské období, 127 mil Kč

Původně tato dýka pochází ze severní Afriky, nicméně nejpoužívanější se stala během 15. a 16. století ve Španělsku a později se objevila i v Anglii.

Její anglický název “ear dagger” je odvozen od dvou kulatých zdobných prvků, kterými je zakončena rukojeť, připomínajících uši.

Dýka má dvojité ostří dlouhé 21 cm a její celková délka dosahuje 35 cm. Jílec i ostří jsou bohatě zdobeny ornamenty ve zlatě, zahrnujícími lovecké scenérie, kde postava s kuší pronásleduje mnohá zvířata. Dále je zbraň zdobena sedmi kartušemi psanými starým arabským kúfským písmem a geometrickými motivy.

Bonapartův meč z bitvy u Marenga, 137,5 mil Kč

Po léta byl tento meč tím vůbec nejdražším na světě. Je nádherně zpracován s množstvím úžasných detailů. Jeho světoznámý majitel, vojevůdce a revolucionář, Napoleon, tento meč užíval v roce 1800, konkrétně v bitvě u Marenga, v době před tím, než se stal císařem Francie. Po bitvě byl meč v majetku jeho rodiny téměř dvě staletí. V roce 2007 se objevil na aukci ve Fracii. I když jeho cena byla odhadována jen na čtvrtinu, fakt že patřil samotnému Napoleonovi jeho hodnotu vymrštil vysoko nad původní odhad, tedy “pouhých” 34 mil Kč.

Vtipné na celé dražbě bylo, že neznámá žena jej za astronomickou částku vydražila pro svého muže, který je také jedním z potomků Banaparta.
Domníváme se, že k dražbě došlo právě kvůli neshodám mezi členy jeho rodiny.

Boateng meč čínského císaře Qianlonga, 167 mil Kč

Boateng meč se objevil v aukční síni již dvakrát. Poprvé v roce 2006 a znovu v roce 2008, kdy byl vydražen ještě o třetinu dráž než při první dražbě. Důvodem jeho vysoké hodnoty je výjimečná kvalita, drahé materiály, ale také nedostižný způsob, jakým byla tato jedinečná zbraň vyrobena.

Meč byl vyhotoven pro čínského krále mezi lety 1736 a 1795. Byla to doba vlády šestého císaře dynastie Qing jménem Qianlong, který byl jedním z nejdéle panujících vládců v historii a dožil se úctyhodných devětaosmdesáti let. Tato zbraň ve tvaru písmene S má jílec z velmi tvrdého bílého kamene a nefritu. Ostří je vyhotoveno hned ze třech nejdražších materiálů, kterými jsou měď, zlato a stříbro.

Zdroje:

https://mostexpensivehub.com/top-10-most-expensive-swords-in-the-world/