Nalezenou mapu, která je desetkrát starší než cokoli dosud známého, identifikoval Dr. Philip Stooke z University of Western Ontario v Kanadě. Většinu času tráví přípravou map asteroidů na základě pozorování kosmických sond. Ani podrobné mapy Měsíce mu však nejsou cizí.

Vědec našel 5000 let starou mapu Měsíce

Stookeho velmi zmátlo stáří nalezené mapy. Z vědeckého hlediska totiž neexistuje žádná zaznamenaná mapa Měsíce, která by byla starší než přibližně 500 let. "Prostě jsem tomu nemohl uvěřit," řekl. "Měl jsem pocit, že někde musí existovat i starší mapa."

Stooke tedy začal hledat ve starých rukopisech a historických knihách a také v záznamech z vykopávek neolitických nalezišť na britských ostrovech. Nakonec se mu hledání vyplatilo.

Nejprve bylo potřeba oko odborníka, aby se přesně určilo, co je nalezená mapa zač. Byla totiž vytesána do skály v jednom z nejpozoruhodnějších irských pravěkých hrobů v Knowthu v hrabství Meath.

"Když jsem ji uviděl, byl jsem ohromen. Umístěte značky nad obrázek Měsíce v úplňku a uvidíte, že jsou v jedné linii. Je to bezpochyby mapa Měsíce, nejstarší, jaká kdy byla nalezena," řekl doktor Stooke.

"V té rytině je všechno. Můžete vidět celkový vzor měsíčních rysů, od Mare Humorun až po Mare Crisium."

Nechápe, jaké lidé měli znalosti

Před tímto objevem byla za nejstarší známou mapu Měsíce považována ta od Leonarda da Vinciho, která byla nakreslena kolem roku 1505. Mapa nalezená v Knowthu je však desetkrát starší.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Knowth je již nyní hlavním předmětem výzkumu zaměřeného na poznání pravěkého člověka. Nyní se stane jedním z nejvýznamnějších vědeckých nalezišť na světě. A to právě díky objevu mapy, která je nejen nejstarší, jakou se kdy podařilo objevit, ale je také podrobně vytvořená. Stooke uvedl, že lidé, kteří mapu vytvořili, měli neuvěřitelné znalosti.

"Lidé, kteří vytesali tuto mapu Měsíce, byli prvními vědci," řekl doktor Stooke. "Věděli toho o pohybu Měsíce opravdu hodně. Nebyli vůbec primitivní."

Stáří průchozí hrobky v Knowthu se odhaduje na 5 000 let. Zřejmě ji postavili lidé, kteří měli propracované znalosti o pohybech Slunce, Měsíce a hvězd.

Je známo, že mnoho kamenných kruhů a starověkých hrobek je zarovnáno podle Slunce, ale méně pozornosti bylo věnováno možnému zarovnání podle Měsíce. A to i přesto, že v určitých obdobích může Měsíc vycházet nebo zapadat na jakémkoli místě na obzoru, stejně jako Slunce.

Zdroje:

www.ancientpages.com

www.historyfiles.co.uk

www.knowth.com