Ve stejné době, kdy hovoříme o možnosti že na měsíci Jupiteru, Europě, by mohl být oceánský život, který by hostil zejména obří a smrtelně jedovaté obří medúzy, na Zemi máme nový druh korunní medúzy, která je nesporně velkolepá. Na první pohled připomíná létající talíř. Výzkumníci z výzkumného ústavu Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) identifikovali za posledních 34 let více než 225 nových druhů. Až před měsícem však s konečnou platností nalezli nový druh obří medúzy Atolla reynoldsi.

Dosud největší viděnou medúzu popisuje naše video (nejedná se však o nový druh):

Zdroj: Youtube

Podobnost jen na první pohled

Ve velkých hloubkách a většinou ve tmě se pohybuje rudá medúza Atolla reynoldsi. Je snadné ji najít, protože se většinou vyskytuje sama a její barva upoutá pozornost na první pohled. Navíc jedno z jejích chapadel je nápadně dlouhé a vypadá jako vlas. Je skutečně neporovnatelně odlišné od ostatních chapadel

Nyní však vědci objevili zcela nový druh medúzy. I když vědí, že se jedná jen o další z milionu druhů, které ještě neznáme, vzbudila tato medúza minulý týden hotovou senzaci. Je však v takových hloubkách, kam se většina z nás nikdy nepodívá. Na nový druh medúzy se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Nová medúza nemá prodloužené chapadlo

Atolla reynoldsi byl zatím spatřen pouze v Montereyském zálivu, kde plave v hloubce 1 013 až 3 189 m. Korunní medúza Atolla reynoldsi má 26 až 39 chapadel, a i když vypadá velmi podobně, jako červená medúza s dlouhým chapadlem, novému druhu však právě toto typické chapadlo zcela chybí. Nová medúza byla objevena v hloubkách v bezslunečné "půlnoční zóně" kalifornského Montereyského zálivu. Vědci o ni tvrdí, že vypadá jako šarlatový mimozemský talíř.

Nově popsaný druh měří v průměru asi 13 centimetrů. Ačkoli není o mnoho širší než běžná bankovka, zdá se, že právě Atolla reynoldsi je největší ze známých druhů medúz rodu Atolla.

Uvedli to vědci z MBARI, kteří ji dále popsali tak, že stejně jako 10 dalších známých druhů rodu Atolla má i Atolla reynoldsi hluboký žlábek, který obepíná centrální zvon, takže její tělo vypadá jako klenutá hlava s červenou korunkou. Chybí jí však ono charakteristické dlouhé chapadlo, které se táhne za jejím tělem a měří až šestinásobek průměru zvonu medúzy.

Specifické chapadlo

Korunní medúza používá prodloužené chapadlo k zachycení kořisti. Živí se obvykle korýši, sifonoforami (provazovití rosolovití živočichové) a dalšími drobnými živočichy, kteří procházejí půlnoční zónou oceánu. Půlnoční oblast je hluboká oblast oceánu bez slunce, v hloubce 1 000 až 4 000 m pod vodní hladinou. A právě v těchto hloubkách vědci z MBARI spatřili za tisíce zaznamenaných hodin mezi dubnem 2006 a červnem 2021 občas právě korunní mlže, kterým chybělo charakteristické vlečné chapadlo. Tehdy tedy pojali podezření, že se jedná o nový druh korunových rosolovek. Pozorování ale byla definitivně potvrzena až nyní.

16. března vědci definitivně identifikovali jednoho z neznámých mlžů jako nový druh Atolla reynoldsi. Tým prozkoumal 10 exemplářů záhadné korálovky, a dospěl k závěru, že je tento druh "molekulárně a morfologicky odlišný" od všech ostatních známých druhů tohoto rodu. Je to jen další důkaz o tom, jak málo toho o černých hloubkách oceánu víme. Navíc vědci nyní tvrdí, že z posledních pozorování bude možná označit další dva nové druhy této medúzy.

Zdroje:

www.livescience.com, www.theguardian.com