Rodiče má člověk na celý život. Bohudík. Nebo bohužel. Dean Cain zažil obě strany mince. Jeho matka, herečka Sharon Thomas, se s manželem Rogerem Tanakou rozvedla těsně předtím, než se Dean narodil. Na svět přišel 31. července 1966 v Michiganu a zpočátku vyrůstal pouze s matkou a se starším bratrem Rogerem. Když mu byly tři roky, Sharon se znovu vdala. Jejím vyvoleným se stal filmový režisér Christopher Cain, který oba chlapce adoptoval. Pro Deana to byl celé dětství skutečný táta. Netušil, že ten biologický do jeho života ještě jednou zasáhne a nebude to zrovna v dobrém.

Role plná utrpení

Rodina se přestěhovala za Christopherem do Kalifornie, a přestože Deana lákal k filmu, mladík dával přednost americkému fotbalu. Ve školním týmu s ním tehdy byli i později známí herci Charlie Sheen a Rob Lowe. Brzy se o Deanovi začalo mluvit jako o velkém talentu. Když školu dokončil, univerzity se o něj doslova praly. Dostal 17 nabídek na sportovní stipendium. Vybral si Princenton, kde studoval historii a kromě toho tři roky randil s herečkou Brooke Shields.

Po závěrečných zkouškách měl nakročeno do nejvyšší fotbalové soutěže, dokonce už podepsal profesionální smlouvu. Pak si ale při tréninku těžce poranil koleno a na vrcholový sport musel zapomenout a právě tehdy díky adoptivnímu otci obrátil pozornost k herectví. Dean je z jedné čtvrtiny Japonec a jeho exotický obličej mu brzy přinesl úspěch.

V roce 1990 se objevil v seriálu Beverly Hills 90210 a pak už přišla jeho nejslavnější role v seriálu Superman. Získal ji na poslední chvíli, když ji před nosem vyfoukl Kevinu Sorbovi. Seriál se vysílal čtyři roky a Dean při jeho natáčení často trpěl. Nesnáší létání a má obavu z výšek, takže některé kaskadérské scény zvládal jen s velkým sebezapřením.

Drsné nařčení

Musel také čelit výpadu svého biologického otce, který veřejně nařkl jeho matku. Prý od něj utekla, když sloužil v americké armádě ve Vietnamu. Dean si to nenechal líbit a prozradil, že jeho biologický otec v armádě pracoval jen jako mechanik a matka ho opustila proto, že ji podváděl.

Přestože se mohutně spekulovalo o tom, že má milostné pletky s kolegyní ze Supermana Teri Hatcher, oba to popírali. Dean se v roce 1997 zasnoubil se zpěvačkou Mindy McCready (*1975), ale o rok později se rozešli. Poté chodil se španělskou playmate Samanthou Torres (*1973), s níž v roce 2000 zplodil syna Christophera. Ani s ní mu ale vztah nevyšel a dodnes se nenašla žádná, která by Supermanovi přistřihla křídla a dovedla ho před oltář