Vynálezce s podmanivým pohledem se narodil 10. července 1856 v chorvatské vesnici Smiljan. Už jako malý kluk byl zvídavý a rodiče z jeho „A proč?" byli doslova zoufalí. „Je fascinující odhalovat tajemství přírody," řekl jednou svému spolužákovi na gymnáziu v Karlovaci. Po jeho absolvování odešel studovat fyziku a matematiku na polytechniku ve Štýrském Hradci. Už v prvním ročníku exceloval a učitelé si všimli jeho nadání.

Během studia Tesla asistoval při řadě experimentech. Nejvíce ho ale zajímala elektřina. Toužil ji zkrotit. To se mu nakonec podařilo. I přesto, že po otcově smrti z univerzity odešel, jejího výzkumu se nevzdal. Nechal se zaměstnat ve společnosti Edison Machine Works a poté založil vlastní firmu Tesla Electric Light & Manufacturing.

V 90. letech si nechal patentovat jeden vynález za druhým. „Pokud jsem nespal, pracoval jsem," přiznal se. Mezitím však také žil bouřlivým životem. „Abstinence nepatří mezi mé koníčky," smál se. Aby mohl objevovat, zadlužil se. Postupně tak získával pověst nezodpovědného a bláznivého vědce. Tento pohled podporoval svými výroky o tom, že jedním paprskem dokáže zničit deset tisíc letadel najednou nebo, že „lidé jednoho dne vyrobí teleautomaty, jež budou schopné jednat tak, jako kdyby měly vlastní inteligenci." Nikdo mu nevěřil. Postupem času se od něj všichni odvrátili. Zemřel 7. ledna roku 1943 v pokoji hotelu New Yorker. Sám a zapomenutý.

Nikola Tesla předpovědi

Všichni ti, kteří ho považovali za stárnoucího podivína, by se asi dnes divili. V rozhovoru z 9. února roku 1935 pro časopis Liberty představil několik svých vizí o tom, jak bude vypadat svět 21. století. Dokázal ho vykreslit s pozoruhodnou přesností.

„Znečištění pláží a přírody bude našim vnoučatům připadat stejně odporné jako město bez kanalizace. Na zásobování vodou bude mnohem pečlivěji dohlíženo. Bude se čistit a sterilizovat," tvrdil 35 let před tím, než byla založena Agentura pro ochranu životního prostředí USA (EPA). Věřil také, že vědecké řízení přírodních zdrojů vyřeší problémy se suchem, požáry a záplavami. „Univerzální využití vodní síly dodá každé domácnosti levnou elektřinu. Již nebude nutné spalovat uhlí."

Tesla také předpověděl, že v novém století se budou lidé více zajímat o vzdělání než o válčení. „Bude populárnější bojovat proti nevědomosti než na bitevním poli. Dokonce i novinové články se zaměří více na vědecké objevy. Hádky diplomatů, politické kontroverze a zločiny se objeví až na zadních stranách."

Strava podle Nikola Tesly

Na konci svého života se stal Tesla vegetariánem. Miloval mléko, med, chléb, zeleninové a ovocné šťávy. Sám vyvinul řadu teorií o optimální lidské stravě. „Věřím, že jídlo, které se dnes podává v centových restauracích, se objeví v těch nejkrásnějších konferenčních síních. Ukáže se, že mléko, med a pšenice jsou plnohodnotné potraviny, jež dokáží nasytit celý svět." Jako milovník dobrého vína navíc tvrdil, že alkohol nikdy nevymizí. „Není to stimulant, je to elixír života."

Zdroj: Youtube

Jako pravý vynálezce se zaměřil také na robotiku. Zoufal si však, že lidé, žijící ve 20. století, se nedokáží přizpůsobit věku strojů. „Řešení našich problémů nespočívá ve zničení, ale v ovládnutí technologií," tvrdil. „V budoucnosti to ale bude jiné. Řadu činností, jež dnes vykonávají lidské ruce, budou mít na starosti automaty. Lidstvo se tak osvobodí, aby se věnovalo svým vyšším aspiracím.

Zdroj:

www.doyouremember.com, www.smithsonianmag.com, www.zpravy.aktualne.cz, www.cs.wikipedia.org