3000 let starý asyrský předmět zmátl vědce

Nimrudova čočka, která byla datována do let 750 až 710 př. n. l., je vyrobena z přírodního horského křišťálu a má mírně oválný tvar. Byla hrubě vybroušena, zřejmě na lapidárním kruhu. Má ohnisko asi 11 cm od rovné strany a celkovou ohniskovou vzdálenost asi 12 cm.

To by odpovídalo zvětšení až třikrát většímu, než jaké může poskytnout kupa. Na povrchu čočky je dvanáct dutin, které se otevřely při broušení a které obsahovaly jakousi tekutinu zachycenou v surovém krystalu. Nalezená čočka údajně dokáže zaostřit i sluneční světlo, i když nad tímto faktem odbornící stále přemýšlí.

O původním použití objektivu z Nimrúdu se vedou rozsáhlé debaty. Někteří se domnívají, že sloužila jako zvětšovací sklo nebo jako hořák k zakládání požárů soustředěním slunečního světla. Jiní pak navrhují, že čočka byla součástí dalekohledu.

Tyto teorie ale rozbíjí tvrzení Britského muzea, které uvádí, že nimrudova čočka měla jen malé nebo dokonce žádné praktické využití. A ačkoliv byl tento kus horského křišťálu pečlivě vybroušen a vyleštěn a nepochybně má optické vlastnosti, dochází vědci k neobvyklému závěru, že optické vlastnosti byly pravděpodobně náhodné.

Čočka, jež může přepsat historii

Nalezená čočka tak může přepsat nejen všechna doposud vyrčená tvrzení, ale vlastně i celou historii. Stále totiž neexistují žádné důkazy o tom, že by Asyřané používali čočky buď ke zvětšování, nebo k rozdělávání ohně.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Je tak mnohem více pravděpodobné, že se jedná o kus intarzie. Jakéhosi uměleckého díla, které mohlo sloužit jako součást nábytku. Mnozí však s tímto tvrzením nesouhlasí.

Sir John Layard vyslovil domněnku, že asyrští řemeslníci používali čočky jako zvětšovací sklo k vytváření složitých a drobných rytin. Přesně těch, které byly nalezeny na pečetích a hliněných tabulkách používajících klínovité písmo. Odborníci na asyrskou archeologii o tom však nejsou přesvědčeni. Tvrdí, že čočka je tak nekvalitní, že by byla špatnou pomůckou pro vidění.

Někteří vědci se domnívají, že čočka byla hořící sklo, které sloužilo k soustředění slunečních paprsků.

Vynikající badatel a autor Robert Temple, který věnoval spoustu času studiu starověkých čoček, ve své fascinující knize Křišťálové slunce píše, že "technologie je zakázaná, když jí není dovoleno existovat".

Je tedy snadné zakázat existenci technologie, jež byla vytvořena v minulosti, pouze tím, že ji jednoduše popřete. Prosazení zákazu se pak stává jednoduchou záležitostí, jak zůstat hluchý, němý a slepý. A s tím většina z nás, pokud je to nutné, opravdu nemá sebemenší problém.

Zdroje:

www.ancientpages.com

news.bbc.co.uk

en-academic.com