Moderní věda naznačuje, že k žádné biblické celosvětové potopě nikdy nedošlo. Podle historika Matthewa Sibsona příběh ve skutečnosti vypráví o velké potopě na Blízkém východě, kde egyptští vysoce postavení lidé použili Velkou pyramidu v Gíze jako ochranu před katastrofou. Zdá se tedy, že by Velká pyramida v Gíze mohla být metaforickým objektem, který chránil civilizaci před velkou potopou.

Zdroj: Youtube

Noemova archa nebyla loď, ale pyramida

Zvláštní svitek byl přitom u Mrtvého moře objeven již poměrně dávno, před více než 50 lety jej v Kumránských jeskyních v Judské poušti na Západním břehu Jordánu objevili beduínští pastevci. Jejich nález obsahoval přibližně 800 rukopisů, jejichž stáří se odhaduje na 2 000 let. Zahrnují řadu biblických i nebiblických příběhů a nabízejí odborníkům pohled do minulosti.

Ač jsou mnohá slova zcela nečitelná, podle vědců se jedná o jeden z největších archeologických objevů 20. století.

Právě příběh o Noemově arše byl dlouhou dobu zcela nečitelný, dokud díky novým technologiím nebyli vědci schopni přečíst konkrétní slovo. Jedná se o slovo "ne'esefat", jehož překlad z hebrejštiny do češtiny znamená „shromážděný“. To podle doktora Alexeje Yuditského z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě znamená, že žebra archy byla shromážděna nahoře a tvořila tvar pyramidy. A teorie o pyramidě je na světě!

Potopa se starým Egyptem souvisí

Existuje více důkazů o tom, že archa byla popsána jako pyramida. Matthew Sibson tvrdí, že už řecký překlad Starého zákona ze 3. století před naším letopočtem popisuje archu jako pyramidový tvar, navíc je zde použito řecké sloveso, které má rovněž podobný význam jako 'shromážděný'. Kromě doktora Yuditského Septuaginta i středověký autor Maimonides tvrdil, že Noemova archa měla poněkud pyramidální tvar. Tato představa archy ve tvaru pyramidy tedy přinesla myšlenku spojení se starověkým Egyptem. A i ten se ve Starém zákoně hojně vyskytuje. Sibson však považuje za nepravděpodobné, že by existovala nádoba ve tvaru pyramidy. Podle něj je příběh metaforou toho, jak Egypťané přežili potopu.

Ač egyptské pyramidy nejsou ze dřeva, příběh může ukrývat přesto jistou pravdu. Tu by pak podporoval i Lorenzo Ghiberti, tvůrce propracovaných bronzových dveří baptisteria ve Florencii. Dveře byly dokončeny na počátku roku 1400 a zobrazují výjevy ze Starého zákona. Znázorňují období těsně po biblické velké potopě, kdy se Noe vrací na souš. I zde Ghiberti zobrazuje archu jako pyramidu.

Je tedy skutečně možné, že celý příběh o biblické potopě je propojen se starověkým Egyptem? Nebo je pravda, že Noemova archa byla nalezena, jak ukazuje toto video:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Noahs_Ark, www.express.co.uk, www.biblestudytools.com