Smrt panovnice Spojeného království šokovala celý svět. Ne však spisovatele Maria Readinga, jehož kniha Nostradamus: Kompletní proroctví pro budoucnost se stala bestsellerem. Na jejích stránkách již v roce 2005 zaznamenal, co se po jejím skonu bude dít a kdo bude vládnout.

„Královna Alžběta II. zemře cca v roce 2022, o pět let dříve než její matka. Po ní usedne na trůn princ Charles a stane se králem Karlem III. Dlouho ale panovat nebude. Vysoký věk ho donutí abdikovat."

Nostradamus a britská královská rodina

Dále píše, „že zášť, kterou vůči němu chová část britské populace, kvůli rozvodu s princeznou Dianou, stále přetrvává". V revizi knihy z roku 2006 je navíc publikováno, že nakonec na trůn usedne „muž, jenž nikdy nečekal, že se stane králem".

Spisovatel pak podává řečnickou otázku. „Znamená to, že přímý nástupce prince Charlese již není ve hře a nahradí ho jeho bratr?" Harry je však aktuálně až pátým dědicem britského trůnu. Předběhly ho Williamovy děti princ George, princezna Charlotte a princ Louis.

Zmiňovaným „tajemným králem" by se mohl stát i Australan Simon Dorante-Day, muž, který tvrdí, že je synem prince Charlese a jeho manželky Camilly. Ti však na jeho tvrzení nikdy veřejně nereagovali. „Předpověď jasně ukazuje, že panovníkem se stane někdo cizí. Mohu to být já," říká šestapadesátiletý muž.

Dá se Nostradamovi věřit?

I přesto, že Nostradamovy předpovědi vypadají věrohodně, řada vědců nabádá k opatrnosti. „Věštec používal archaickou a často nesmyslnou větnou skladbu. Vymýšlel si slova, hrál si s anagramy, míchal dohromady jazyky. Většina těch, kteří se jeho predikce snaží vysvětlit, příběh překrucují," říká cambridgeský ligvista Peter Lemesurier.

Zdroj: Youtube

Podle jiných odborníků autoři knih o Nostradamovi podléhají tzv. Forerovu efektu, kdy si přivlastňují obecné popisy a snaží se je rozpracovat. Tento princip se používá především při tvorbě horoskopů. Zda se tedy slova z knihy Maria Readinga vyplní není zatím jisté.

Zdroj:

www.nypost-com, www.dailystar.co.uk, www.livescience.com