Sarkofág ve tvaru lidské postavy spočíval mezi trubkami topného systému z 19. století zhruba metr pod podlahou centrální lodi katedrály. Výzkumný tým do něho zatím nakoukl jen endoskopickou kamerou a rozeznal v něm horní část kostry a zbytky organického materiálu.

"Zahlédli jsme kousky látky, zbytky vlasů a polštář z listí na temeni hlavy, což je v souladu s dobře známou praktikou pohřbívání náboženských vůdců," uvedl francouzský archeolog Christophe Besnier. "Vypadá to, že obsah sarkofáfu je stále velmi dobře zachován."

Záběry z výkopových prací nabízí video:

Zdroj: Youtube

Tajemný neznámý

Olověné sarkofágy nejsou ve francouzských kostelech žádnou vzácností, podle Besniera ale většinou pocházejí z novověkého období a bývají opatřeny pohřební deskou s identifikací pochovaného. "Tady žádnou pohřební desku nemáme, což svědčí o tom, že musí jít o sarkofág mnohem staršího data. Odhadujeme to na 14. století, ale zatím jde jen o hypotézu," vysvětlil archeolog, který se nemůže dočkat, až jeho tým rakev otevře a ostatky nebožtíka náležitě prozkoumá.

Podle jeho názoru musí jít o nějakou významnou osobu francouzské středověké elity. "Nejsme jen tak někde, jsme na ostrůvku na Seině, v katedrále Notre Dame," připomněl. "V sarkofágu pravděpodobně odpočívá vysoký duchovní hodnostář."

Středověký poklad

Na prastarý původ sarkofágu poukazují také úlomky soch, které se našly v jeho blízkosti. Je mezi nimi i vousatá hlava, jež mohla představovat Ježíše. Předpokládá se, že sochy zdobily původní příčku v průčelí kostela. Ta byla postavena roku 1230, ale již počátkem 14. století byla zničena. Její fragmenty jsou v současné době vystaveny v Louvru a jak se zdá, brzy k nim přibudou další.

"Všechny tyto poklady jsme objevili pouhých 10 až 15 cm pod kamennou podlahou. Bylo to naprosto neočekávané. Jde o výjimečné kousky dokumentující historii této starobylé památky," doplnil Besnier.

Katedrála Notre Dame by se měla znovu otevřít veřejnosti v roce 2024, kdy se mají v Paříži konat letní olympijské hry. Podle kritických hlasů však jde o šibeniční termín, který nebude snadné dodržet, pokud má být rekonstrukce provedena řádně a citlivě, s veškerým respektem k historické podobě chrámu.

Zdroje: https://www.dw.com/, https://www.businessinsider.co.za/, https://gizmodo.com/