Jsou rozesety po celém ostrově. Většina z nich se nachází v malé vesnici zvané Temehea Tohua.

Obři se záhadnýma očima na čtyřúhelníkovém ostrově

Vědci tvrdí, že všechny tyto podivné památky vznikly v období od 11. do 14. století. Je možné, že tyto sochy jsou dávná božstva Nukuhivanů. Sochy jsou záhadné, disponují obříma očima a není zcela jasné, jak vznikly.

Nukuhivané mají jako každý národ své vlastní legendy o tom, kdo jsou a odkud přišli. Tyto příběhy vyprávějí, jak se nejvyšší bůh Ono kdysi rozhodl potěšit svou milovanou ženu. Řekl si, že pro ni během jediného dne vytvoří ten nejkrásnější domov na Zemi.

Shromáždil hory kamení a země a vysypal je na Markézské ostrovy. Každý ostrov je určitou částí tohoto "čtyřúhelníkového" domu. Nuku Hiva je například střechou. Wa Huka, jeden z ostrovů poblíž Nuku Hiva, je zbytkem materiálu, který zůstal po dokončení majestátního stvoření boha Ono.

Historici tvrdí, že první lidé se na ostrově objevili před dvěma tisíciletími. Přišli sem ze západní Polynésie, konkrétně z ostrova Samoa. V dávných dobách byla Nuku Hiva rozdělena na dvě samostatné provincie: Te Li a Tai Pi. Zpočátku zde žilo téměř 100 000 lidí.

Na tak omezeném prostoru bylo obtížné získávat potraviny i stavět obydlí. Hlavními potravinami byly ryby a ovoce. Mnozí se domnívají, že kvůli nedostatku potravy na ostrovech kvetl kanibalismus.

Nuku Hiva existovala a vzkvétala po mnoho staletí. V roce 1595 sem dorazil španělský objevitel Alvaro de Mendaña de Neira. O dvě století později ostrov navštívil slavný James Cook. Poté se Nuku Hiva proslavila i v Evropě. Začal se zde rozvíjet obchod, lodní doprava a lov velryb.

Jedna z největších záhad světa

Po příchodu Evropanů začaly na ostrovech řádit epidemie různých nemocí, zejména břišního tyfu. Z tohoto důvodu se počet obyvatel během krátké doby snížil téměř o 90 %. Na konci 19. století se francouzská vláda začala starat o zachování původního obyvatelstva. Díky lékařské péči a vhodnému očkování se podařilo zastavit úplné vymírání Nukuhivánů. V polovině 20. století Francie prohlásila Polynésii za svou zámořskou kolonii.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Nuku Hiva se pyšní velmi svěží krajinou. Ostrov má neuvěřitelně luxusní vegetaci, zlatavé písečné pláže, útulné zátoky a nádherná údolí. Každá strana ostrova má svou jedinečnou topografii. Na severu jsou hluboké zátoky a na východě se nachází většina vesnic a přístavů pro lodě. Ve středu Nuku Hiva se nacházejí náhorní plošiny, které slouží jako místní pastviny pro pastvu. Hlavním zdrojem sladké vody jsou vodopády Waipo. Jedná se o největší vodopád v Polynésii.

Dodnes je Nuku Hiva záhadou. Přesný původ jeho vzniku není znám. Jednou z teorií také je, že ho postavili mimozemšťané.

Zdroje:

aquamarine-moscow.ru

www.ancient-origins.net

www.messagetoeagle.com