Tým vědců v čele s profesorem Thomasem Leem se snažil zjistit, kdo byli skuteční objevitelé Ameriky. Nyní, jak se zdá, přišli této záhadě na kloub.

Profesor rozluštil záhadnou šifru

Pracovní kresba nápisu nalezeného na třech kamenech v Quebecu slouží vědcům, kteří rozvíjejí teorii, že Severoafričané byli v této zemi již dávno před tím, než se to povedlo Kolumbovi. Nápisy, jako je tento, byly přitom rozluštěny teprve nedávno.

Archeolog z Lavalovy univerzity v uvedl, že nedávno rozluštěné nápisy na třech kamenech nalezených ve Východních městech provincie Quebec naznačují, že Severní Ameriku navštívili Severoafričané zhruba 500 let před narozením Krista.

Prof. Thomas Lee také uvedl, že kameny byly objeveny "někdy na počátku tohoto století", ale egyptské nápisy byly napsány libyjským písmem, které bylo rozluštěno až loni.

"Libyjci by podle mého názoru působili z Kartága, které bylo v té době fénickým městem," řekl profesor Lee.

Objev přepisuje historii

Dva z kamenů, které jsou vystaveny v muzeu v Sherbrooke v Quebecu, zhruba 160 km východně od Montrealu, byly údajně nalezeny na poli poblíž Bromptonville, osm kilometrů severně od Sherbrooke.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Prof. Lee se domnívá, že do této oblasti dorazila starověká výprava, která se plavila po řece Svatého Františka. Právě ta se vlévá do řeky Svatého Vavřince jihozápadně od Trois-Rivieres v Queensu.

Prof. Lee, který se výzkumu kamenů věnuje již od roku 1966, také uvedl, že dva kameny nalezené poblíž Brompton-ville ležely čelem k sobě. Díky tomu se jejich nápisy zachovaly takřka netknuté.

Kameny měří 55 krát 81 centimetrů a jsou z vápence. Nejstarší doposud známá zmínka o kamenech, kterou prof. Lee viděl, byla uvedená v dopise z 26. prosince 1910.

Nápisy rozluštil profesor Howard Fell z katedry srovnávací zoologie Harvardovy univerzity.

Ten následně sdělil, že "kanadské kameny" jsou kompatibilní s nejméně třemi nálezy podobných artefaktů ve Spojených státech a Mexiku. Další byly nalezeny v Jižní Americe.

Prof. Fell je členem Epigrafické společnosti, která se zabývá studiem starověkých nápisů a sdružuje členy v 16 zemích.

Domnívá se, že zmínky o objevení Ameriky, o nichž se zmiňují podobné nápisy ve Španělsku, jsou jasným důkazem toho, že lidé, kteří po sobě kameny zanechali, podnikli "nejméně dvě" výpravy, včetně jedné do oblasti Yucatánu v Mexiku. Jeden z kamenů, které tam byly nalezeny, "dal této oblasti jméno", řekl.

Zdroje:

www.ancientpages.com

www.idnes.cz

www.lahc.edu