Na překvapení, které ženu čekalo, tak asi nikdy nezapomene.

Žena uklízela kuchyň a našla tento obraz

Město Compiègne na severu Francie zažilo poměrně velké vzrušení. Postarší ženu čekalo milé překvapení, když při běžném úklidu své kuchyně našla "poklad". Tím byl na první pohled obyčejný obraz. Ba co víc, toto nenápadné uměleckého dílo viselo řadu let v její kuchyni.

Ačkoliv o něm věděla, domnívala se, že jde nanejvýš o starý náboženský kousek bez jakékoliv hodnoty. Jaké však bylo její překvapení, když se zjistilo, že jde o originál slavného autora.

Místo nad plotýnkou, kde obraz celá léta visel, se stalo nalezištěm pokladu obrovské ceny! A to doslova.

Tipnete si cenu? Nápověda: Je obrovská!

K odhalení přispěl dražitel. Ten poté, co dílo uviděl, nechal ihned udělat analýzu. Ukázalo se, že malba o rozměrech pouhých osm krát deset centimetrů, je skutečně originál. Jedno z děl italského malíře Cimabuea. K této skutečnosti přispěla analýza za pomoci infračervených paprsků.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Slavný malíř a autor díla byl ve svém rodném kraji známý také jako Cenni di Pepo. Jeho tvorba dosáhla vrcholu na přelomu 13. a 14. století. Vědci nemají sebemenší pochyby, že jde o malbu z autorovy "dílny".

Po jeho nalezení byl obraz nabídnut k aukci. Po krátkém rozmýšlení si ho zakoupil francouzský kupec, jež si přál zůstat v anonymitě. Cena, za kterou si skvostné dílo pořídil, však byla obrovská.

Kupec zaplatil za tuto středověkou malbu rovných 26,6 milionu dolarů. Jak prozradila aukční síň Acteon, jež měla nalezené dílo na starost. Prodala se tak zhruba za čtyřnásobek původně očekávané ceny.

Jejím prodejem také vznikl nový světový rekord za prodej středověké malby. Žádná jiná malba z tohoto období se totiž nikdy tak draze neprodala. "Když se na trhu objeví unikátní dílo tak vzácného malíře, jako je Cimabue, musíte být připraveni na překvapení," řekl licitátor Dominique Le Coent.

Vzhledem k velikosti nalezeného obrazu se předpokládá, že ačkoliv byl nalezen sám, vznikl jako součást polyptychu. Tedy jakéhosi většího díla s různými výjevy, jež bylo rozděleno do několika panelů. Jak se však zrovna tento panel dostal do kuchyně místní ženy, se zatím neví.

Dle vědecké analýzy infračervenými paprsky se zjistilo, že přesný rok jeho vzniku byl rok 1280. Je na něm vyobrazeno ukřižování Ježíše Krista. Další dvě části z tohoto polyptychu jsou k vidění v londýnské Národní galerii a ve Frickově sbírce v New Yorku.

Tento obraz je důkazem, že nikdy nevíte, co vás doma čeká.

Zdroje:

www.thevintagenews.com

eu.usatoday.com

www.theguardian.com