Nazca Lines je řada předkolumbovských geoglyfů, které se liší od rovných čar až po kruhy tvořící tvary zvířat. Jejich stáří se odhaduje 1 500 až 2 500 let.

Vědec rozřešil tajemství obrazců na planině Nazca

V roce 1994 navrhlo UNESCO zapsat Nazca Lines na seznam světového dědictví. Vědci však dlouho diskutovali o tom, co tyto tajemné obrazce vlastně znamenají, jak vznikly a jaký byl a je jejich účel.

Někteří se domnívali, že obrazce na planině Nazca mají náboženský význam, jiní tvrdili, že mají astrologickou souvislost. Další skupinky vědců dokonce poukazovali na to, že by tyto obrazce mohly být důkazem mimozemské komunikace.

Nyní se však, pokud jde o rozluštění této záhady, nejspíš prolomily ledy.

Ekolog Mike Tucker si myslí, že příběh jejich vzniku může být mnohem jednodušší a vynalézavější, než za jaký byl dlouho považován.

Nic záhadného na nich není

Když Tucker s rodinou navštívil linie Nazca, začal je vidět zcela jinak. Tak, jak se to ostaním zatím nikdy nepodařilo.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Tucker provedl historický průzkum této oblasti, aby zjistil všechny potřebné a dosažitelné informace ohledně zemědělství. Zjistil, že bývalý rezidentní badatel National Geographic Johan Reinhard dospěl v 70. letech 20. století k závěru, že "linie neukazují na nic zvláštního na geografickém nebo nebeském horizontu.

Veškěré dostupné informace tedy vedly k zavlažování. Tedy k místům, která sloužila jako zdroje vody pro pěstování plodin.

K této myšlence Tuckera vedla jeho návštěva Afghanistánu. Tam zjistil, že aby Afghánci mohli na svém "suchem vyprahlém" území cokoliv pěstovat, museli vymyslet speciální systém zavlažování.

Vytvořili systém, který jim umožnil přeměnit pouštní písek na produktivní farmy tím, že pro své plodiny zajistili počáteční přísun vody. „Tato zkušenost mě přivedla k myšlence, že linie Nazca měly zemědělský účel a ve skutečnosti byly speciálním systémem zavlažování. Klikaté čáry pro velký odtok vody a jednodušší čáry pro zavlažování mírnějších svahů s menším objemem odtoku vody."

Jak se zdá, ne každá záhada musí nutně znamenat zásah mimozemšťanů.

Zdroje:

www.ocregister.com

www.britannica.com

worldnationnews.com