Nový objev v Austrálii odhalil, že k setkáním lidí s obřími ještěry mohlo docházet. Vědci z Queenslandské univerzity našli drobnou fosilii, která patřila kosti obřího ještěra před 50 000 lety. To je jasným důkazem, že tito obří plazi a lidé kdysi žili společně.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kost byla podrobena radiouhlíkové a uranové torzní technice a její stáří bylo určeno na méně než 50 000 let. Pojmenovat, z jakého obřího ještěra však přesně pochází, byla výzva, ale nakonec zůstali jen dva kandidáti.

Život v prehistorické Austrálii byl boj

"Tento objev nás opravdu ohromil!" řekl o objevu fosilie paleoekolog Gilbert Price. "Význam našeho nálezu spočívá v tom, že ukazuje, že tito velcí chladnokrevní zabijáci a nejstarší lidé Austrálie zde byli ve stejné době."

V jedné z jeskyní Capricorn Caves poblíž Rockinghamu v Queenslandu se podařilo najít osteoderm, neboli kost, která roste pod kůží ještěrů a slouží jako vnitřní tělesný pancíř. Přestože je tato fosilie malá – dosahuje pouhého jednoho centimetru – jedná se o skutečně převratný nález. Tento miniaturní nález totiž vypráví obrovský příběh o souběžném životě lidí a ještěrů.

Kostra předchůdce komodského draka?

"I když je osteoderm dlouhý jen asi 1 cm, můžeme říci, že pochází z obrovského ještěra, buď z komodského draka, nebo z ještě většího druhu Megalania Prisca," vysvětlil Price. "Většina lidí si možná neuvědomuje, že komodové se dříve potulovali po celé Austrálii - ve skutečnosti nejstarší fosilní nálezy naznačují, že se zde skutečně vyvinuli, a to asi před 3,5 miliony let."

Komodské draky v menším provedení můžeme dodnes najít na stejnojmenném indonéském ostrově. A i když nejsou zdaleka obří, jejich kousnutí a otrava jsou většinou smrtelné. Megalania prisca je zase největší známý suchozemský ještěr. Megalanii poprvé popsal sir Richard Owen v roce 1859 právě v Darling Downs v Queenslandu. Tento ještěr žil v různých pleistocenních biotopech východní Austrálie - v otevřených lesích, lesních porostech a možná i na pastvinách. Megalania a komodský drak jsou příbuzní – v obou případech jde o hrozivé plazí predátory, kteří se živili velkými savci, hady, jinými plazy a ptáky. A možná i lidmi…

Pták, savec, had…člověk!

Dnes již vyhynulá Megalinia měřila na délku od 3,3 do téměř pěti metrů a dařilo se jí ve východní Austrálii. Měla ostré a zakřivené zuby, jež by bez problémů rozkousaly i člověka.

Price říká, že i když je vztah člověka a obřího pravěkého ještěra stále neznámou, byl by překvapen, kdyby nedocházelo k pravidelným setkáním.

"Přestože se obří ještěři vyskytovali v Austrálii ještě ve stejnou dobu jako první lidé, nemáme zatím přímé důkazy o tom, že by se s nimi lidé přímo setkávali, ale hledáme! Nejsem si jistý, jak moc by obřím ještěrům z doby ledové chutnal člověk, ale v té době byla na jídelníčku spousta jiných věcí, včetně mohutných osm stop vysokých klokanů a těchto podivných megamarsupiálů podobných vombatům, kterým se říká diprotodoni - 3 tuny pomalu se pohybujících svalů," tvrdí Price.

Nyní vědci zjišťují, co vedlo k vyhynutí těchto obřích ještěrů. Informace by mohla pomoci vytvořit lepší obraz života v době ledové a odtajnit i obecné informace o vymírání druhů.

Dalším faktem je, že dosud nejsou známy žádné kompletní kostry nebo neporušené lebky Megalania. Nejčastějšími fosiliemi jsou obratle a izolované zuby, objevily se i dolní čelisti a kosti končetin. Vše v Austrálii…

Více informací i zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

www.foxnews.com, australian.museum, www.sciencedirect.com