Nový experiment, jehož cílem bylo zjistit, jaký druh života existuje na mořském dně, vyvolal spekulace o tom, že se v temných hlubinách oceánu skutečně skrývá jakýsi obří tvor. Je to obrovský žralok, nebo obrovská chobotnice? Nebo něco mnohem děsivějšího, než jsme si kdy dokázali představit?

Vědci loví záhadného obřího tvora na dně oceánu

Vědcům se zatím podařilo prozkoumat asi jen 5 % světových oceánů, které pokrývají 70 % povrchu planety. Lidé byli vždy fascinováni tajemstvími, která se skrývají hluboko pod hladinou moře.

Když chtěli mořští biologové Craig McClain a Clifton Nunnally z Louisiana Universities Marine Consortium lépe porozumět tomu, co se děje na dně oceánu, provedli experiment známý jako Velký aligátoří experiment, který přinesl senzační zjištění.

Výzkumníci proto provedli experiment, jehož součástí byli tři mrtví aligátoři přivázáni k závaží. Cílem bylo zjistit, jak "mrtvoly" zlikvidují tvorové číhající na mořském dně.

"Abychom prozkoumali potravní síť hluboko v moři, umístili jsme tři mrtvé aligátory na 51 dní do hloubky nejméně 2 km v Mexickém zálivu," řekl Clifton Nunnally z Louisianské univerzity.

Nastražili na něj past

První aligátor byl zkonzumován do 24 hodin po dopadu na dno oceánu. Okamžitě ho přivítali obří izopodi, kteří jsou podle Nunnallyho něco jako hlubinní supi. Poté se k hostině přidali další mrchožrouti, jako jsou amfipodi, grenadýři a jakési záhadné, neidentifikovatelné černé ryby. Izopodi roztrhali plaza rychleji, než vědci očekávali.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Druhý aligátor byl sněden během delší doby. Po 51 dnech z něj zbyla jen kostra, která měla načervenalý odstín.

"Ten nás skutečně překvapil. Na mršině nezůstala ani jediná šupina nebo strup," řekl McClain. Tým pak kostru poslal Gregu Rouseovi, mořskému biologovi ze Scrippsova oceánografického ústavu, aby ji prozkoumal.

Rouse zjistil, že aligátor byl rozložen na kostěné okovy novým druhem kostěných červů rodu Osedax. Podle McClaina to bylo poprvé, co byl v Mexickém zálivu nalezen příslušník rodu Osedax. Vědci poté porovnali nově získanou DNA s DNA již známých druhů rodu Osedax a zjistili, že našli nový druh tohoto rodu.

I přes tento překvapivý objev nového druhu červů Osedax byl třetí aligátor tím, co vědce nejvíce zmátlo. Při návštěvě místa, kde byl třetí aligátor této nastražené pasti vypuštěn, viděli pouze mohutnou prohlubeň v písku. Zvíře tedy zcela zmizelo. Tým poté prohledal okolí, ale po aligátorovi nenašel žádné stopy. Našli však závaží připevněné k aligátorovi, které leželo asi 10 metrů od místa nálezu.

Zdroje:

earthlymission.com

www.cnet.com

ia.myscience.live