Je tak vzácný, že se mu přezdívá "mořský jednorožec" a může dorůstat délky až 30 metrů, což odpovídá dvěma dvoupatrovým autobusům položeným na sebe.

Děsivý tvor dlouhý 30 metrů vystrašil potápěče

Jeho duté, průsvitné, válcovité tělo je tvořeno tisíci drobných klonů zvaných zooidy. Právě ty protáhnou vodu trubicemi a živí se planktonem. Přefiltrovanou vodu vytlačí zpět.

Potápěči z australského potápěčského centra Eaglehawk Dive Centre, včetně Michaela Barona, pořídili vzácné snímky mořského tvora Pyrostremma spinosum. Ten může dorůstat do délky až 30 metrů. Má průsvitné válcovité tělo, které je tvořeno tisíci drobných filtrujících živočichů, kterým se říká zooidy.

Zooidy jsou spojeny tkání a pohybují se jako jeden celek uvnitř trubicové struktury pyrosomu. Každý z nich je velký jen několik milimetrů.

Podivnější organismus nikdy neviděli

Pyrosomy, kterým se také říká Ohnivky obrovské, se řadí mezi pelagické druhy. To znamená, že jde o volně plovoucí živočichy.

Jejich dlouhé trubkovité tělo se skládá ze špičatého konce s otvorem na druhé straně, který může být široký až dva metry.

Každý pyrosom se živí planktonem.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Podle vědců se jedná o obrovské živočichy, kteří vypadají vcelku děsivě. Proplouvají hlubinami oceánu a čekají, jako by sami pozorovali podmořský život. Ve skutečnosti však stojí na místě. Pohybují se velmi pomalu. Ohnivky jsou velmi křehké a načechrané siluety oceánů.

Pyrosom je tak jemný, že ho údajně jeden potápěč popsal jako péřové boa.

Michael Baron z potápěčského centra Eaglehawk natočil záběry tohoto obřího tvora u Tasmánského poloostrova v australské Tasmánii. Podle něj se jedná o jednu z mála oblastí na světě, kde se široká škála "oceánského želatinového planktonu" sem tam přiblíží k pobřeží.

Baronovi se také podařilo natočit salpy, které jsou podobné pyrosomám, ale jedinci uvnitř jsou mnohem větší než zooidy uvnitř pyrosom. Salpy navíc obsahují jedince, kteří přes sebe čerpají vodu.

Jejich kolonie jsou také tvořeny řetězci jedinců. Salpy mohou za dobrých podmínek vytvářet velmi vysokou hustotu a jsou důležitým zdrojem potravy pro všechny ryby v oceánech.

Pyrosomy žijí obvykle v horních vrstvách otevřeného oceánu v teplých mořích, i když některé se vyskytují i o něco hlouběji.

Zdroje:

zoom.iprima.cz

unbelievable-facts.com

roaring.earth