Na první pohled vypadala jako ze sci-fi filmu. Béžová tkáň připomínající končetinu byla obalena lesklým slizovitým materiálem. Při bližším prozkoumání spatřili potápěči siluety malých červovitých tvorů svíjejících se ve světle baterky.

Ve skutečnosti šlo o ochranný vak pro tisíce embryí olihně. Tato „vajíčka" lze zahlédnout jen zřídka. Postupem času se plní vodou a klesají do hlubin, kam se vědci jen težko dostanou. Avšak, nález u norských břehů není prvním setkáním s těmito podivnými strukturami.

Olihní vejce

V roce 2015 objevila ​​expertka na chobotnice Danna Staaf téměř čtyři metry široký plující vak v Kalifornském zálivu. „Vypadá to, že průhledná želatina slouží jako ochranný štít pro embrya olihní uvnitř. Jsou tak v bezpečí před predátory a parazity," vysvětluje. „Víme, že hlavonožci mají na svém těle speciální žlázy, díky nimž umí vytvořit rosol. Teď jsme konečně na vlastní oči spatřili, k čemu ho používají.

Vědkyně předpokládá, že elastická povaha vaječného smotku pomáhá udržovat dostatek prostoru mezi embryi olihně. Každý jedinec tak má dostatek kyslíku, jenž je potřebný k přežití a vývoji mláďat.

Setkání s malými olihněmi

I přesto, že od roku 1985 bylo odborníkům nahlášeno asi 90 blízkých setkání s želatinovými koulemi, stále zůstávalo záhadnou, jaký konkrétní druh měkkýšů je vytvořil. Na odpověď přišel tým norských výzkumníků pod vedením bioložky Halldis Ringvold.

Podrobná analýza DNA získaná ze vzorků tkáně ukázala, že tvůrkyní podivných objektů je oliheň druhu Illex coindetii. Tmavý pruh procházející středem by mohl být inkoustem od samců, kteří vaječné váčky oplodnili. Mohlo by také jít o mimikry, díky nimž koule z dálky vypadají jako velké ryby.

Zdroj: Youtube

Illex coindetii patří do čeledi Ommastrephidae, jež jsou nejrozšířenějším druhem ve světových oceánech. Obývají vody až do hloubky 2000 metrů pod hladinou. Znalosti o jejich reprodukční strategii byly omezené. I přesto, že patří mezi nejčastěji komerčně lovené. Objev průsvitných vajec tak umožní lépe pochopit jejich životní cyklus a pomoci s jejich ochranou.

Zdroj:

www.allthatsinteresting.com, www.nature.com, www.iflscience.com