Oregano znali již staří Egypťané, kteří ho považovali za posvátnou rostlinu boha Osiris. Řekové a Římané ho spojovali s radostí a štěstím. Už v době Antiky ho používali nejen do lahodných pokrmů, ale také věřili v jeho léčivé vlastnosti. Ty byly potvrzeny moderními studiemi. 

Zázračné oregano

Odborníci odhalili, že dobromysl obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek jako vitamíny, minerály, hořčiny a třísloviny. Silice thymol a karvakrol, jež jí dodávají typickou chuť a vůni, jsou zároveň silnými antioxidanty. Ty tělu pomáhají eliminovat volné radikály, poškozující buňky. To může mít za následek různá onemocnění, včetně rakoviny a cukrovky.

Tyto silice mají také antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé vlastnosti. Studie odborníků z Chung Shan Medical University na Taiwanu navíc potvrdila, že dokážou zničit 90 % viru herpes simplex během jedné hodiny. 

Výzkum, prováděný na zvířatech, ukázal, že esenciální olej z oregana snižuje otoky tlapek myší až o 57 %, zánět tlustého střeva a pomohl blokovat růst bakterií Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, způsobující infekci. Silice karvakrol dokonce dokázala potlačit růst a šíření buněk rakoviny.  

Bylinka také uvolňuje křeče horních cest dýchacích, čímž usnadňuje odkašlávání, zlepšuje trávení, zmírňuje migrény a bolest zubů a kloubů. Jelikož působí mírně antidepresivně, doporučuje se při problémech se spánkem. Ocení ji také ženy, které trápí nepravidelná nebo bolestivá menstruace. 

Bylinka na všechno

Oregano je vhodné jak pro vnitřní, tak i pro zevní použití. Zároveň nebyly prokázány žádné vedlejší účinky. Dlouhodobě vysoké užívání dobromysli ale může způsobit bolesti hlavy, zvracení, celkovou slabost, poruchy štítné žlázy nebo oslabit srdeční a dýchací činnosti. 

Zdroj: Youtube

Pokud si budete chtít bylinku nasbírat, vydejte se v době od června do října na slunečné stráně nebo do světlých lesů. Trhejte pouze kvetoucí nať nebo květní vršky v plném rozkvětu. Oregano lze také vypěstovat doma. Daří se mu v suché, hlinito-písčité půdě. Čaj si však připravíte i z koření, které koupíte v obchodě. Stačí, když 1 a půl lžičky lístků zalijete vroucí vodou a necháte pět minul louhovat. Sceďte a oslaďte medem.

Zdroje: www.feminity.zoznam.sk, www.bylinkyprovsechny.cz, www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com