Rekonstrukce jedné z našich nejvýznamnějších památek probíhala od dubna do září roku 2018. Přestože si většina odborného světa myslela, že památka je už prozkoumána křížem krážem, tudíž není možné nic nového objevit, mýlili se. Bylo učiněno hned několik nečekaných objevů! Kromě soch zde byl nalezen i kontroverzní vzkaz, ukrytý ve schránce v soše svatého Tomáše od Vojtěcha Suchardy.

„Poté, co bylo všech 12 apoštolů sejmuto a dáno do restaurátorských dílen, prošli důkladným ohledáním, rentgenem, kompletní strukturalizací a zmapováním. Když byly sochy dány na váhu, tak jedna socha vážila jinak než ostatní. Vojtěch Sucharda, když tu sochu dělal, měl s Orlojem úplně jiný záměr. Chtěl, aby vypadal jinak," vyjádřil se k objevu tehdejší radní pro kulturu Jan Wolf.

Poválečný vzkaz

Když se ukázalo, že se socha váhově liší, rozhodli se restaurátoři udělat její rentgenové snímky. Tak se odhalilo, že je uvnitř ukryté kovové pouzdro.

„Při manipulaci byla socha sv. Tomáše lehčí… začali jsme ji všelijak převracet, protože nám to bylo divné, a pak jsme zaslechli uvnitř cvakání… Na základě toho byl proveden rentgen a potom vyvrtán opatrně do sochy otvor, vyjmuto pouzdro, otevřeno a prozkoumáno," řekl Jiří Matějíček, restaurátor.

Autor dřevěných plastik apoštolů a dalších figur, sochař Vojtěch Sucharda, byl autorem vzkazu, v němž popsal své neuskutečněné plány s orlojem a stěžoval si na tehdejší poměry. V dopise psal, jak by si představoval orloj udělat nově. Nechtěl být jen autorem nových dřevěných plastik apoštolů a dalších soch, které se do orloje instalovaly po požáru v květnu 1945. Přetvoření orloje podle svých představ, kdy chtěl například vynechat sochy s turbanem, mu však nebylo povoleno, protože památkáři chtěli, aby byl Orloj obnoven v jeho původní podobě. Možná i proto dal jedné ze soch výraz Jidáše, coby symbolu protektorátní zrady.

Suchardovy sochy se staly součástí orloje až později, po druhé světové válce. Právě v nelehkém poválečném období byl sochař pověřen vytvořením nových dřevěných plastik apoštolů a figur na orloji. Při realizaci zakázky si nemohl nechat ujít příležitost zanechat budoucím generacím své poselství. Suchardův dopis končí satirickou pohádkou zobrazující jeho a památkáře, který mu renovaci zakázal podle jeho představ. Popsal ho jako „synka vzrůstu malého, slabého a s hlavičkou olysalou jako brambůrek“.

Nejen vzkaz, ale i další záhady

Kromě sochařova vzkazu restaurátoři našli i zazděná kamenná zvířata. Ta byla ukryta v rozích pod kalendáriem za ležícími polopostavami. Objevena byla i část sloupku s hlavicí, na níž sedí pes odvrácený k divákovi zády a na druhé straně dravec se svěšenou hlavou a nad ním stojící sova. Tyto prvky jsou pravděpodobně datovány do 15. století, kdy byla provedena první fáze výzdoby orloje.

Restaurátoři doufali, že by mohli odhalit i dlouho diskutovanou tajnou místnosti ve Staroměstské radnici. To se však ani nyní nepodařilo. Třeba vydá Staroměstský orloj i další svědectví. Už teď je jisté, že nově zrekonstruovaná socha obsahuje vzkaz nový…

Zdroje:

www.idnes.cz, www.prague.eu, prahatv.eu