Tento ovocný strom je nejrozšířenější v jižní Evropě. K nám do Čech ji podle legend dovezli staří Římané. Vysazovali ji na dobytých územích jako symbol nově získané půdy.
Jeřáb oskeruše
V dávných dobách se hojně pěstovala v Českém středohoří a na Slovácku. Byla oblíbena zejména pro svou nenáročnost. Mladý stromek stačí pouze zalévat.
Rostlina potřebuje pouze dostatek prostoru na sušším místě, kde je ale půda bohatá na živiny a dostatek světla. Za trochu péče se strom lidem odvděčí lahodným zázrakem.
Honosný strom má košatou korunu a dorůstá do výšky 15 až 30 metrů. Jeho délka života je 300 až 600 let. U nás ovšem patří mezi ohrožené druhy dřevin.
Majestátní listnáč patří právě kvůli tvaru listů do rodiny jeřábů. Sobus domestica začíná plodit mezi 10. a 20. rokem života, a neplodí každý rok.
Zázračná síla
Plody nazýváme superpotravinami, protože obsahují velké množství živin, minerálů a vitamínů. Z vitamínů obsahují ty nejdůležitější A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 a B9.
Díky tomu má skvělý vliv zejména na imunitu. Posiluje obranyschopnost organismu. Neupravené čerstvé ovoce pomáhá při zácpě, a naopak sušené působí proti průjmu.
Oskeruše má celkově pozitivní vliv na trávení. Tinktura rychle pomáhá při zažívacích potížích. Vyrobit si ji můžete dokonce samy doma.
Jsou zdrojem minerálů hořčíku, fosforu, draslíku, železa, manganu a mědi. Plodem oskeruše je malvice, která obsahuje také organické kyseliny, pektiny, vlákninu a tříslovinu tanin.
Recept na tinkturu
Potřebné množství plodů omyjte v čisté vodě a nechte trochu oschnout. Následně oskeruše pomačkejte, aby ze sebe ovoce vypustilo maximum.
Dejte do uzavíratelné nádoby a zalijte alkoholem. Ideální je ovocná pálenka, ale můžete použít i vodku. Nechce měsíc louhovat.
Po dokončení macerování slijete tekutinu do menších lahviček. Doporučuje se uskladnit v temnu, suchu a chladu. Obvykle se užívá při potížích 20 kapek 3 krát denně, ideálně před jídlem.
Zvláštní plody
Oskeruše může mít úrodu až 500 kg. Prvních zralých hnědých hruštiček se může pěstitel dočkat až po deseti letech, protože stromek roste velmi pomalu.
Zhruba jednou za tři roky si potřebuje odpočinout od plození. Tvar ovoce připomíná malé vajíčko, nebo něco mezi drobným jablíčkem a hruškou.
Co je však úplně odlišné od běžného ovoce je barva zralých plodů. Ta je totiž hnědozelená, žlutozelená, nebo žlutočervená. Zralé ovoce má hnědou barvu.
Sběr ovoce
Oskeruše dozrávají od konce září do konce října. Začínají se sbírat v období, kdy nahnědlé ovoce začne samo opadávat, protože je zralé a měkké.
Lahodné plody jsou sladké a šťavnaté. Chutnají skvěle čerstvé, ale dá se z nich vyrobit marmeláda, vynikající kompot, nebo je lze zamrazit a uchovat na horší časy.
Usušené ovoce se namele, a používá se na dochucování jídel. V sušené podobě chuť tak trochu připomíná skořici, proto je skvělé do kaší, cereálií, nebo palačinek.
Někdo vyrábí také z těchto blahodárných plodů sirup pro výrobu domácí limonády. V případě alkoholu lze z oskeruše vyrobit víno, likér či pálenku.