Majitelem kufru s hrůzným obsahem byl 56letý mnich, jenž cestoval z Atén do jednoho z pravoslavných klášterů na Kypru. Kontrola v jeho zavazadle našla lidskou lebku a několik kostí zabalených do kusu látky. Protože případ zaváněl hororem, obratem se ho ujala policie.

Zadržený mnich tvrdil, že jde o relikvie svaté jeptišky, které mají být vystaveny v kyperském klášteře. Policisté ale zjistili, že dotyčná žena zemřela teprve před čtyřmi lety a církev ji nikdy za svatou neprohlásila.

"Mám pocit, že jde o práci šarlatánů, kteří se chtějí prostřednictvím domnělých relikvií obohatit," uvedl kyperský arcibiskup Chrysostomos.

Mnicha na cestě doprovázel ještě další muž a jedna žena; všichni tři se údajně se zesnulou jeptiškou osobně znali a krátce před odletem se účastnili vzpomínkové akce pořádané její rodinou. Ostatky mrtvé přitom ukradli z hrobu a hodlali je vydávat za magické.

"Na Kypru je běžné, že věřící přicházejí k vystaveným relikviím, aby se jich dotkli, a přitom hodí drobné do chrámové pokladničky," vysvětlil arcibiskup pravděpodobné plány zlodějů. Trojice pašeráků kostí byla poté obviněna z krádeže a znesvěcení lidských ostatků.