Je 15. dubna 2009 a nezvyklý klid prořízne hluk motoru. Přijíždí nejstarší syn, už několikrát kvůli finančním podvodům zatčeného podnikatele, Massimo. Stoupá po schodech k bílé vile, otevře dveře a zadrží dech. Rozbitá okna, převrácený nábytek a chybějící cennosti svědčí o loupeži. O několik vteřin později o loupežné vraždě. Na zemi s rozbitou hlavou leží jeho otec s manželkou.

Následujícího dne byli zatčeni a obviněni z vraždy tři rumunští přistěhovalci, včetně jednoho, který pracoval jako jeho zahradník. Obyvatelé rezidence jsou v šoku. Věřili, že dech prokletého ostrova, který leží přímo naproti nich k nim nedosáhne. Na La Gaiolu by totiž nevstoupili. Kdo totiž na ostrově bydlel, toho dohnala smrt.

Ostrov Isola La Gaiola se nachází jen pár metrů od pobřeží Posillopo v Neapolském zálivu. Je tvořen dvěma klidnými ostrůvky, které jsou spojeny obloukovým mostem. Na jednom z těchto ostrůvků najdete impozantní vilu, zatímco druhý je prakticky neobývaný.

Ostrov byl známý původně pod jménem Euplea (ochránce bezpečné navigace) a stál na něm malý chrám postavený na počest bohyně Venuše. Jeho současné jméno bylo odvozeno z latinského slova „Cavea“, což znamená „malá jeskyně“, a poté skrze dialekt „Caviola“. Název byl ovlivněn mnoha dutinami, které se nacházejí kolem pobřeží Posillopo.

Záhadné zmizení

Historie smůly tohoto ostrova sahá na začátek 19. století, kdy na ostrově žil poustevník přezdívaný "Mág" nebo "Čaroděj". Sem tam získal od rybářů chycenou rybu, většinu času však žil v osamění. Jednoho dne ale zmizel beze stopy a nikdo neví, zda spadl ze skály, utopil se nebo ho někdo unesl. Jeho mrtvé tělo se nikdy nenašlo.

Bankrot

Osud poustevníka nijak neovlivnilo rozhodnutí majitele velké rybářské firmy Luiga Negriho, který záhy koupil celý ostrov a postavil zde vilu. Brzy nato však přišel o všechny peníze a svůj veškerý majetek musel prodat.

Smrt kam se člověk podívá...

Na počátku 20. století vlastnil ostrov Hans Braun, bohatý švýcarský obchodník. Jeho tělo našla jeho žena se služebnictvem zabalené v koberci. O pár dní později se s ní převrátila loďka a utopila se. Vlastnictví přešlo na Němce Otto Grunbacka, který zemřel na ostrově poté, co utrpěl infarkt. Další majitel, farmaceutický průmyslník Maurice-Yves Sandoz, se po přestěhování na ostrov zbláznil a spáchal sebevraždu ve švýcarské psychiatrické léčebně. A příběh až absurdních neštěstí majitelů ostrova pokračuje.

Tragédie v rodinách

Ostrov zakoupil německý průmyslník Baron Karl Paul Langheim, ale jeho společnost brzy zkrachovala. Musel ho tedy prodat proslulému průmyslníkovi a šéfovi automobilky Fiat jménem Gianni Agnelli. Toho sice smrt nezastihla, čelil však řadě tragických úmrtí ve své početné rodině.

Ostrov poté vzal na milost americký průmyslník Jean Paul Getty, který také prošel řadou nešťastných událostí, jako bylo spáchání sebevraždy jeho nejstaršího syna, záhadná smrt mladšího syna a únos vnuka. Poslední známý majitel ostrova Gianpasquale Grappone skončil ve vězení, zatímco jeho žena zemřela při dopravní nehodě.

Byli to všechno náhody nebo je ostrov opravdu prokletý a láká ho vůně krve? Nedávný objev mozaiky legendárního Gorgona – zlé bytosti známé z římské mytologie, který má hady místo vlasů a přináší smrt a zmar naznačuje, že je možná dobře, že je již malebný ostrov 40 let neobývaný.

(Zdroj: www.wikiwand.com/en/Gaiola_Island a en.wikipedia.org/wiki/Gaiola_Island)