Krátký pohled do historie

Srivijaya bylo námořní a obchodní království, jehož rozkvět se datuje do 7. až 13. století našeho letopočtu. Rozkládalo se v okolí města Palembang na vulkanickém ostrově Sumatra na území dnešní Indonésie. V době svého rozmachu ovládalo Malacký průliv, později i většinu Jávy a cenné obchodní stezky mezi Středním východem a císařskou Čínou. Navázalo obchodní styky s Malajským souostrovím, Čínou i Indií. Bylo rovněž centrem buddhistického směru Mahájána, kde nacházeli svá dočasná útočiště i čínští buddhističtí poutníci na své cestě do Indie. Kde se v řece vzal pohádkový poklad, stejně jako i pád království a zánik nesmírně bohaté civilizace zůstává zatím tajemstvím. Říká se, že Ostrov zlata zmizel někdy ve 14. století. Možná se stal obětí výbuchu sopky, nebo ho pohltila divoká řeka.

Místní rybáři nezvanými archeology

Zatímco vody oceánů stále ukrývají mýty opředené bájné kontinenty Atlantidu, Lemurii či Mu, je možné, že Srivijaya byla přece jen „nalezena“. Objevitelé však nejsou cestovatelé, kteří se ho celá staletí marně snažili najít, ani archeologové, ale místní rybáři, kteří se v okolí města Palembang v noci potápějí do řeky, kde nacházejí cenné předměty. Mezi jejich nesmírně vzácné úlovky patří například mince z různých období, nespočet šperků a buddhistická socha v životní velikosti osázená drahokamy, jíž cena se odhaduje na miliony dolarů. Bohužel mnohé z těchto artefaktů končí v rukou obchodníků se starožitnostmi nebo na černém trhu ještě před tím, než je stačí archeologové prozkoumat.

Vydá řeka svá další tajemství?

Nové poznatky z výzkumu tohoto naleziště pod vodou, přináší britský archeolog Sean Kingsley. Jak Kingsley uvedl pro deník The Guardian, byly zde nalezeny takové předměty, o kterých se můžeme dočíst jen v pohádkách. Podíváme-li na tyto artefakty blíže, pak kromě zlata, šperků, drahokamů a zlatých předmětů jsou to nástroje, zbraně i náboženské relikvie. Kingsley jmenoval například bronzové a zlaté rukojeti mečů, zrcadla, buddhistické sošky, bronzové dveře chrámů, klepadla, sošky z buddhistické mytologie a zvonky mnichů. Dále se zde našlo velké množství zlatých prstenů vykládaných rubíny, často s propracovanými symboly, nebo zlaté ceremoniální prsteny s hromoklíny či hinduistický symbol hromu představující oblíbenou zbraň bohů. Všechny přirozeně historicky nevyčíslitelné ceny.

Avšak bez řádného průzkumu naleziště a důkazů zůstanou mnohé otázky bez odpovědí. Pokud to není onen legendární Ostrov zlata, co tedy je ten pohádkový poklad, který řeka Musi ukrývá a kde se tam vzal. V návaznosti na tamní rybáře – lovce pak třeba i jak můžou archeologové chránit předměty dávné historie před nezákonným prodejem na černých trzích tak, aby nebyly pro svět ztraceny navždy.

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.ancient-origins.net, www.theguardian.com, www.britannica.com, www.youtube.com