Důvodem, proč ostružiny zůstávaly v minulosti tak trochu v pozadí, byl nejspíš problematický sběr vzhledem k trnům a drobným plodům plných zrníček. Časem se ale objevily velkoplodé a hlavně beztrnné odrůdy a z ostružin se stalo oblíbené ovoce.
Koktejl zdraví
Kromě toho, že poskytují vlákninu, vitamíny a minerály, jsou ostružiny jedním z nejbohatších zdrojů antokyanových pigmentů, tedy sloučenin, které se vyznačují silnými antioxidačními vlastnostmi.
Příjem antokyanů je spojen s řadou zdravotních přínosů a pravidelná konzumace potravin bohatých na tyto látky může snížit riziko vzniku onemocnění spojených s oxidačním stresem, což je stav, ke kterému dochází, když škodlivé sloučeniny, jako jsou volné radikály, přemohou antioxidační obranu těla.
Pokud jde o vitamíny, nejdůležitější je „Céčko“ se svými antioxidačními vlastnostmi zlepšujícími imunitu, a vitamín K, jenž je zásadní pro zdraví kostí a srážlivost krve.
Kromě toho jsou ostružiny dobrým zdrojem manganu, živiny, která se podílí na energetickém metabolismu a funkci imunitního a nervového systému. Poskytují také menší množství folátu, hořčíku a některých vitamínů skupiny B.
Chrání před záněty
Ostružiny také inhibují určité prozánětlivé dráhy v těle, jako je signální dráha nukleárního faktoru-κB (NF-KB), a snižují hladiny zánětlivých proteinů. Kvůli protizánětlivým účinkům by ostružiny měli zařadit do jídelníčku lidé trpící zánětlivými stavy, jako je revmatoidní artritida nebo zánětlivé onemocnění střev.
Ostatně, pro střeva mají význam i díky velkému množství vlákniny. Jeden šálek ostružin jí obsahuje téměř 8 g. Strava bohatá právě na vlákninu významně prospívá zdraví střev zejména tím, že podporuje růst prospěšných bakterií v tlustém střevě, zdravou střevní bariéru a pravidelné a bezproblémové vyprazdňování.
Bojovník proti aftům
Kromě jiného jsou ostružiny účinné i při všelijakých onemocněních dutiny ústní. Pokud trpíte na nepříjemné afty, určitě je vhodné zařadit ostružiny do jídelníčku. Kromě toho ale tohle ovoce pomáhá i při bolestech dásní a sliznice. Čaj z ostružiníku ulevuje při bolestech v krku a chřipce.
Není ostružina jako ostružina
Pozor na to, že mezi zahradními a lesními ostružinami existuje rozdíl v obsahu zdraví prospěšných látek. Přičemž jednoznačně vyhrávají ty lesní. Sbírejte jenom takové, které se nacházejí v čistém prostředí. Jakmile je přinesete domů, nezapomeňte je před konzumací důkladně omýt.
Ostružiny v kuchyni
Tohle malé a klidně bychom mohli říci skromné ovoce má v kuchyni širokou škálu využití. Nejlepší je samozřejmě čerstvé, které se přidává do různých jogurtů, tvarohových dezertů, snídaňových vloček, smoothies apod.
Čerstvými ostružinami ochutíte perlivou či neperlivou vodu a získáte tak nejenom v horkých dnech skvělé osvěžení. Z pomačkaných plodů vyrobte ostružinovou šťávu nebo džem.
Jak na čaj z listů ostružiníku
Je to snadné. Budete potřebovat 2 kávové lžičky sušených listů, které zalijete čtvrt litrem vroucí vody a necháte 10 minut vyluhovat. Pije se 2x denně.
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.health.com, www.nzip.cz, www.zdravestravovani.eu