Ačkoli se blok č. 10 nacházel v mužské části tábora, obývalo ho několik stovek židovských a romských žen. Nacističtí lékaři zde měli za úkol testovat nové způsoby sterilizace a za pokusné králíky si vybírali hlavně ženy ve věku mezi 20 a 40 lety.

Gynekolog Carl Clauberg byl do Osvětimi povolán na vlastní žádost. Osobně se znal s Heinrichem Himmlerem a svěřil se mu, že by rád dostal příležitost vyzkoušet své sterilizační metody na větším množství žen. Himmler mu dovolil, aby si v osvětimském bloku č. 10 zřídil laboratoř.

Claubergova metoda sterilizace spočívala ve vstřikování formaldehydu do dělohy. Vyvolal se tím zánět, který uzavřel vejcovody a způsobil trvalé poškození orgánů. Některé ženy po zákroku umíraly. Přesto se Clauberg Himmlerovi pochlubil, že jeho pokusy zaznamenaly skvělé výsledky. "Jeden lékař s pomocí deseti asistentů bude moci provést několik set až tisíc sterilizací v jediném dni," napsal v červnu 1943.

Masovou sterilizací "méněcenných" národů se v Osvětimi zabýval také Horst Schumann, který při svých zrůdných experimentech využíval nejmodernější techniku. Oblast genitálií a břicha mužů i žen vystavoval různým dávkám rentgenového záření, čímž docházelo nejen ke sterilizaci, ale také k vážným popáleninám kůže, které se nehojily.

Nebylo výjimkou, že oběť pokusů byla posléze usmrcena injekcí fenolu do srdce, aby lékaři mohli provést pitvu a prozkoumat stav vnitřních orgánů po zákroku.

Carl Clauberg byl později zajat Sověty a v roce 1948 odsouzen k 25 letům odnětí svobody, Sovětský svaz ho však propustil do Německa už po 7 letech v rámci hromadného propuštění válečných zajatců. Clauberg pokračoval v lékařské praxi, přičemž se nepřestával hlasitě vytahovat svými sterilizačními úspěchy dosaženými v Osvětimi. Sám na sebe tímto upozornil a skončil i před soudem německým. Zemřel ještě před vynesením rozsudku ve věku 58 let.

Horst Schumann se po válce skrýval před spravedlností v různých afrických státech, až jej v roce 1966 Ghana vydala do Západního Německa. Kvůli zhoršujícímu se zdraví byl bývalý lékař propuštěn z vězení už po dvou letech, zemřel ale až v roce 1983 ve věku 77 let.