Perla je se svou hmotností největší perlou na světě, domnívají se filipínští úředníci, jimž se tento nález dostal do rukou až dávno poté, co perlu rybář našel. V tuto chvíli víme, že tato perla váhově odpovídá třeba hmotnosti psího plemene afghánského chrta, váze obřího bochníku sýra anebo dokonce váze olympijské gymnastky.

S miliardami pod postelí

Filipínský rybář, který si nepřeje být jmenován, jeho otec a bratři našli perlu nepravidelného tvaru v obří škebli, jež se přilepila na kotvu jejich lodi, když hledali útočiště před bouří na útesu. Během rybaření se jim ve skalnatém dnu zasekla kotva. Aby ji uvolnili, musel se rybář potopit. Když se ponořil, všiml si, že vedle kotvy je jakýsi lesklý kámen a rozhodl se, že si ho vezme jako talisman pro štěstí. Perla sloužila jemu a jeho rodině pro štěstí a vždycky, když vyplouvali na moře, třeli ji rukama. Rybářova příbuzná Aileen Amurao uvedla, že muž jí dal perlu do úschovy, protože se stěhoval na nové místo. Aileen však pracuje v cestovním ruchu ve městě Puerto Princesa, takže ji napadlo podívat se na internet. Byla naprosto šokována, když zjistila, že by perla mohla být největší na světě.

A měla pravdu! Chudý rybář tak spal na stovkách milionů, aniž by tušil, co má pod postelí. Žil jen v prosté chatrči a na živobytí si vydělával prodejem ryb.

Na video o největší perle světa se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Z chudé chaloupky do prominentní vitríny

Rybář tak našel na západě ostrova Palawan zřejmě největší přírodní perlu z obřích škeblí na světě, ale nevěděl o tom. Perla se sem dostala pravděpodobně během tajfunu, který v té době v oblasti řádil.

Poté, co Aileen učinila tento nález, chtěla si svou domněnku ověřit a perlu předala po dohodě s rybářovou rodinou starostovi města. Rybáři byla slíbena odměna. On sám však nikdy nechtěl perlu prodat.

O perlu by samozřejmě nevídaný zájem a dostala se do rukou i odborníkům z Filipínské univerzity.

"Byli jsme ohromení, teď jen čekáme na to, až vědci nález oficiálně certifikují," popsal úředník z městečka Puerto Princesa City.

Úředníci poté čekali na potvrzení od gemologů, že nález je skutečně největší perlou na světě. Perla je 30,5 cm široká a 67 centimetrů dlouhá a překonala i tehdejšího držitele rekordu, perlu Lao-c', která váží „pouze“ 6,4 kg. Její hodnota pak byla odhadnuta na 130 milionů dolarů. Nyní je vystavena ve vstupní hale turistické kanceláře Puerto Princesa ve městě Puerto Princesa v provincii Palawan na jihozápadě Filipín.

Konečně se tedy dočkala prominentního místa a nemusí být v tašce pod postelí.

Historie obřích perel

V Palawanu nejsou obří perly ničím výjimečným, nacházejí se zde skutečně jedny z největších. Například v roce 1939 zde byla nalezena devítikilogramová perla zvaná Perla krále. Ta je dnes vystavena v hotelu v centrálním ostrovním letovisku Boracay.

Místní média navíc informovala, že rybáři v provincii nalezli další obrovské perly, včetně jedné, která údajně vážila 24,75 kilogramů. I tak je ale zatím rybářova perla největší na světě. Guinnessova kniha rekordů uvádí jako největší svého druhu barokní abalonovou perlu o váze 718,50 karátu, která měří 14 cm na délku, 8 cm na šířku a 4 cm na tloušťku.

Zdroje:

tn.nova.cz, www.bbc.com, largest.org