Palečnice je středověký mučící nástroj užívaný v útrpném právu. Sestrojen ze dvou nebo tří plochých pásků, spojených stahovacími šrouby, měl tento děsivě vyhlížející šroubový lis pomoci k domáhání pravdy.

Bylo spoustu možností, jak člověka potrápit palečnicí. Milosrdnější scénář cílil na jednotlivé části prstů, které bolestivě drtil. V případě nespolupráce se pak prsty posunuly tak, aby se mezi destičkami, často rýhovanými, ocitly klouby. Existovaly palečnice, které byly opatřeny malými hroty, jenž znásobily bolest do takové míry, že se člověk přiznal naprosto ke všemu.

Kauza znásilněné malířky

Palečnice se používala převážně v Evropě a to cca od 16. století. První dochované záznamy zmiňují rok 1596 a případ odsouzené čarodějnice Aleson Balfour. Aby se ke spiknutí s ďáblem přiznala, mučili Skotové její dceru drcením prstů ve šroubovém lisu.

V 17. století byl nástroj použit proti italské barokní malířce Artemisii Gentileschi, aby se zjistilo, zda ji malíř Agostino Tassi, s nímž měla údajný poměr, násilím připravil o panenství, nebo ne. Vyšlo najevo, že ji Tassi opravdu znásilnil. Po dlouhém soudu byl odsouzen ke dvouletému trestu odnětí svobody, avšak trest byl vzápětí anulován.

Nástroj v rukou milovníků bolesti

Historií kolují příběhy, že se palečnice používala také k přiškrcení jazyka a drcení genitálií a prsou. Nelze vyloučit, že se v ojedinělých případech takové mučení praktikovalo, rozšířené ovšem nebylo.

Ve 20. století se upravená verze palečnice, tak jako spoustu jiných mučících nástrojů historie, začala používat k BDSM aktivitám.