Po staletí je pampeliška používána k podpůrné léčbě různých nemocí. Zpracovává se celá, od květu, přes listy, stvoly až po kořen. Z květů vyrobíte léčivý med, mladé listy jsou vhodné do salátu, čaj z pampeliškového kořene zejména teď na jaře krásně pročistí organismus. Některé hospodyňky z ní vyrábějí sirupy, nebo dokonce víno.

Koktejl zdraví prospěšných látek

Pampeliška obsahuje antioxidanty, flavonoidy, vitaminy skupiny A, B, C a D. Také v ní najdete minerální látky jako křemík, vápník, draslík a železo. Poměrně zajímavou složkou jsou třísloviny, které zastavují krvácení, zmírňují průjmy, ale také třeba likvidují ústní bakterie, takže chrání před vznikem zubního kazu. 

Blahodárný kořen

Právě teď na jaře, také na podzim se sbírá i kořen pampelišky. K nasušení je třeba ho očistit, omýt, nakrájet na malé kousky a nechat sušit na sítech v prostoru, kde proudí vzduch, nikoli na přímém slunci.

Jeho základní a nejdůležitější vlastností je, že napomáhá k vylučování toxinů z těla. Je diuretický, tedy působí močopudně, za což vám poděkuje močový systém v čele s ledvinami. Čisticí schopnosti kořene ocení i vaše pokožka, které tento blahodárný nálev usnadní boj s akné, ekzémy a dalšími potížemi s pletí.

Důležitá slinivka

Čaj z kořene smetánky lékařské pročistí nejenom ledviny, ale také játra, žlučník a slinivku. Zejména o tu bychom měli pravidelně pečovat, protože hraje v našem těle důležitou roli. Je zodpovědná za produkci hormonů inzulinu a glukagonu, které regulují hladinu cukru v krvi. Kromě toho vyrábí trávicí enzymy, které se starají o správné zpracování přijaté potravy ve střevech.

Jak chránit pankreas

Pro slinivku není vhodná nadměrná konzumace alkoholu. Rozhodně je vhodné přestat, nebo alespoň omezit kouření. Cestou k problémům je i obezita. Kromě pravidelného pohybu byste proto měli upravit jídelníček. Především se vyhnout nebo významně omezit tučná a smažená jídla a sladkosti. Přidat čerstvou zeleninu, ovoce a ryby. Nezbytný je i dostatečný pitný režim, který se skládá především z neperlivé vody, bylinkových čajů, domácích fúzovaných vod apod.

Pro pročištění slinivky si připravte pampeliškový nápoj. Čaj ze sušeného kořene má sice nahořklou chuť, ale za to skvělé účinky. Použijte jednu polévkovou lžíci kořene a zalijte jej 300 mililitry horké vody. Posléze nechejte kořen alespoň 15 minut louhovat. Poté sceďte a můžete popíjet. Pokud vám vadí hořká chuť, oslaďte troškou medu a dochuťte pár kapkami citronové šťávy.

Budoucnost v léčbě rakoviny?

V současnosti probíhá řada studií, které se zaměřují na výzkum nejenom v léčbě rakoviny slinivky břišní, ale také rakoviny jater a kolorektálního karcinomu, a to prostřednictvím extraktu z kořene pampelišky. Potenciálním důvodem, proč výsledky zatím vypadají pozitivně, může být vitamin K a další silné antioxidanty, které, jak víme, napomáhají při neutralizaci volných radikálů. Právě ty by mohly pomoci odstranit z těla škodlivé nádorové buňky.

Co dalšího pampelišky umí

Kromě toho, že snižuje hladinu cukru, cholesterolu, krevního tlaku a podporuje pocení, je čaj z kořene pampelišky vhodný při nachlazení. Jelikož stimuluje trávení, bývá součástí různých dietních programů. Když pampelišku utrhnete, vytéká z ní bílá tekutina, která se na pokožce zbarví do tmava. Jde špatně smýt, stejně jako vyprat z oblečení. Lidové léčitelství ji ale doporučuje jako lék na bradavice. Pokud je tímto „mlékem“ dvakrát až třikrát denně potřete, měly by údajně odpadnout.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.ceskatelevize.cz