Impozantní socha Paní z Elche byla objevena farmářem Manuelem Campello Esclem v La Alcudia v Elche ve Španělsku v roce 1897. Je vytvořena z vápence, má výšku 56 cm, šířku 45 cm a váží 65 kg. Několik hypotéz naznačuje, že busta zobrazuje maurskou královnu, čarodějnici, mocnou kněžku, návštěvnici z jiné planety nebo kartáginskou bohyni matku Tanit.

Datována je do čtvrtého století před naším letopočtem. Vytvořit ji tak měla iberská kultura, jež obývala Pyrenejský poloostrov v předřímské době železné až do příchodu indoevropských Keltů mezi 9. a 7. stoletím př. n. l. Dávná civilizace za sebou zanechala mnoho zajímavých památek. To, co ale archeology nejvíce překvapuje je fakt, že busta je ve srovnání s dalšími nálezy neporušená. To vede k domněnce, že Paní z Elche byla odněkud záměrně odstraněna a uložena na místo nálezu, aby ji nikdo nemohl najít a zničit.

Paní z Elche

Busta ženy má zřetelné rysy s mandlovýma očima, malým nosem a úzkými rty. Její oděv tvoří tunika, šaty a otevřený plášť. Z uší jí visí masivní náušnice, které sahají až na ramena. Krk jí zdobí náhrdelník. Nejzajímavější jsou však kola, jež lemují obličej. Právě ta rozdmychávají dohady vědců.

Zdroj: Youtube

Někteří si myslí, že jsou součástí ozdobené helmy a mají symbolizovat hvězdnou oblohu s Měsícem a Sluncem. Nad nimi měla moc dávná bohyně Kartága Tanit. Podle konvenčních teorií jde však o účes. Zatím se totiž nenašly žádné podobné extravagantní kusy oblečení nebo výzbroje.

Další vědci se odkazují na řeckého filozofa Platóna, jež napsal, že bájná Atlantida s nacházela právě v oblasti Pyrenejského poloostrova, kde byla busta nalezena. Paní z Elche by tak měla být potomkem dávné kultury a její helma pokročilým technologickým výdobytkem.

Není jediná

Tuto teorii potvrzují další nálezy, jež iberskou bustu připomínají. V roce 1987 byla na fénickém archeologickém nalezišti Cabezo Lucero ve španělské provincii Alicante objevena Dáma z Guardamaru. Tu zdobí podobné kruhy, náhrdelník a dlouhý plášť. Datována je do roku kolem 400 př. n. l. Socha však byla roztlučena a místy dokonce spálena.

Ještě zajímavější objev byl vykopán v roce 1969 v americkém Richfieldě v Utahu. 12 medailónů zobrazuje stejnou ženu, jejíž hlavu zdobí masivní helma s kruhy, dlouhé náušnice, copy a náhrdelník. Okraje artefaktu lemuje klínové písmo.

Tento nález podporuje teorii o přítomnosti Féničanů v Americe, včetně Brazílie, kde byly nalezeny podobné památky. To naznačuje, že dávná kultura byla mnohem vyspělejší, než se předpokládalo a dokázala přeplout Atlanský oceán tisíce let před Kolumbem. Mohla tak být ve spojení se ztracenou civilizací Atlantidy nebo mohlo jít o její potomky.

Zdroj:

www.mysteriesrunsolved.com, www.histecho.com