Rizika mikrovlnek

I když si mnozí z nás uvědomují nebezpečí ohřívání kovu nebo plastu v mikrovlnné troubě, existují i další, méně zjevná rizika spojená s ohříváním konkrétních potravin v tomto oblíbeném kuchyňském spotřebiči.

Jedna z potenciálně závažných situací nastává při pokusu o mikrovlnné ohřívání masných výrobků. Zpracované maso, které často obsahuje chemické látky a konzervanty, může při mikrovlnném ohřevu projít nežádoucími změnami. 

Pokud vás někdy napadlo připravit párek v rohlíku nebo třeba plátky slaniny v mikrovlce, namísto toho, abyste se trápili s rozpálením grilu nebo mastnou pánví, nedělejte to. V případě zpracovaných masných výrobků to není bezpečné. 

Viníka lze shrnout do tří malých písmen: COP, což je zkratka pro produkt oxidace cholesterolu. Při tepelné přípravě hovězího a vepřového masa v mikrovlnné troubě vzniká větší množství COP ve srovnání s tradičními metodami, jako je pečení, grilování a smažení. 

Chraňte své zdraví

Studie z roku 2015 publikovaná v časopise Lipids in Health and Disease šla ještě dále a naznačila, že problém se stupňuje, když se vepřové výrobky, jako je slanina, nejen ohřívají v mikrovlnné troubě, ale zároveň skladují v chladničce a poté ohřívají.

Tato jídla nikdy nedávejte do mikrovlnky:

Zdroj: Youtube

Pokud jste si zvykli na mikrovlnnou troubu, jako na pomocníka přípravy svých oblíbených masných pochutin, za tuhle informaci nebudete rádi. Důležitější však je, že stále máte na výběr mnoho dalších možností, jak si své oblíbené párky či slaninu připravit. 

Namísto mikrovlnné trouby raději zvažte možnost připravovat slaninu na troše vody na sporáku. Až se voda odpaří, nechte ji smažit, dokud nedosáhne požadované křupavosti. Nejenže se díky této metodě vyhnete přebytečným COP, ale také získáte dokonalou kombinaci šťavnaté a křupavé struktury slaniny.

Pokud jde o párky v rohlíku a klobásy, nejlepším řešením je grilování. Necháme-li stranou obavy z COP, grilovaný párek v rohlíku nebo klobása nabízí mnohem uspokojivější kulinářský zážitek než jejich protějšky připravené v mikrovlnné troubě. V souboji mezi pohodlím mikrovlnné trouby a volbou tradičních metod přípravy pokrmů je jasné, že volba klasické přípravy tou, za kterou vám vaše chuťové pohárky poděkují.

Zdroje: www.realsimple.com, www.eatthis.com, www.fsis.usda.gov